Коначна цена малине следеће недеље?

Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије каже да ће цена малине бити позната следеће недеље, а тренутно је, додаје, највећи помак направљен на југу земље, где је са 50 динара килограм достигао 110 динара.

Истовремено, у Моравичком и Златиборском округу просецна је цена 125 динара и то код две извозне куће за прву класу, док је код осталих просечна цена 70 динара по килограму.

"Ми тражимо да се уреди тржиште. Незадовољни смо аконтном ценом од 120, јер све испод просечне извозне цене гриза, која је прошле године била 1,75 евра, није у реду. С друге стране, треба да смо реални, прошлогодишњи принос је био 4,5 до пет тона, док је ове године 2,5 до три, тако да ћемо бити задовољни и са 170 или 180 динара", навео је Радовић.

Он додаје да људи треба да воде рачуна коме дају малину, јер посредници између хладњачара и пољопривредних произвођача дају ниске цене и "пљачкају народ".

"У Ариљу има 400 хладњача, а на протеклом састанку била су два откупна места са 125 динара, сада је већ на 90 одсто аконтна цена за прву класу 125, док је за другу 105. У Моравичком и Златиборском округу броји се хиљаду хладњача. Због тога тражимо да се уведу контроле откупних места, јер само у Ариље се 'довлачи' и из Косјерића, Ивањице и локалних општина, што је проблем. Тражимо да инспекција уради своје и да нас народ прати, јер ће се промене десити, све што смо до сада захтевали од државе је поштовано", рекао је Радовић.

Како каже, најлакше је изаћи на протесте, али док се не укључе институције не може се постићи ништа.

"Имали смо укупно три састанка и да њих није било све би пропало. Настављају се преговори, на следећом састанку, који ће бити са пет извозника, мислим да ће се преломити и да ће се знати која је цена. Држава је спремна, јер је на неки начин забранила увоз свеже малине. Чули смо да ће Влада Србије расписати и тендер за куповину малине. У овоме сам већ 15 година и први пут држава не нагиње ни на једну страну, док ми се чини да монопол хладњачара покушава да буде јачи", закључио је Радовић.

Контрола откупних места и хладњача 

Помоћник министра пољопривредне инспекције Ненад Вујовић каже да су ове године највише присутни, да заједно са тржишном инспекцијом контролишу откупна места и хладњаче.

"То су контроле које захтевају малинари, пре свега због квалитета саме малине, јер хладњачари су се одлучили да примају малину по различитим класама. Нашим присуством обезбеђујемо проверу на који они то начин раде и да ли класе одређују на прави начин. Наше тимове не чине само пољопривредни инспектори већ су укључени и стручњаци из Института за воћарство који на лицу места додатно обучавају лица која то треба да раде", рекао је Вујовић.

Такође, контролишу се и хигијена, коректност, али и да ли су доступне све информације произвођачима.

"На терену наилазимо и на одређене неправилности, где смо принуђени да санкционишемо, доносимо решења о отклањању недостатака, као и да поднесемо пријаве за пољопривредне преступе. Имали смо пар случајева где смо забрањивали рад одређеним хладњачама које нису испуњавале основне услове у смислу елементарне регистрације објекта. Оно што је важно овога пута, пољопривредна инспекција као и увек не ставља се ни на једну страну, једноставно трудимо се да проверимо да ли се сви прописи законски поштују на прави начин", навео је Вујовић.

Малина се класира на прву и другу класу, а када су лошији временски услови, као што је киша, већи је прилив друге класе.

Помоћник министра пољопривредне инспекције истакао је да по свим прописима који постоје, малина која је мимо ове две класе, има више буђи и влажности са пуно нечистоћа, не може бити примљена у хладњачу и овај пропис служба најчешће проверава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво