"Лука 'Дунав' Панчево – потенцијал за развој читаве Србије"

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић обишао је Луку "Дунав" Панчево и поручио да она представља огроман потенцијал за развој читаве Србије.

Ненад Поповић је, на отвореном складишту Луке где се одвијају активности претовара ветрогенератора, рекао да је она постала чвориште за пребацивање свих оних елемената који су потребни за ветрогенераторе огромних димензија.

"Постала је хаб за превоз житарица, ђубрива и представља један огроман индустријски потенцијал који град Београд може да искористи у најбољем смислу", рекао је Поповић.

Према његовим речима, та Лука има потенцијал да се развије и да има потребе за неколико десетина хиљада запослених, чиме би производи из Србије добили најбржи пут до Русије.

"Имали бисмо најбржи пут до руског тржишта преко Дунава, преко Црног мора, до југа Русије, где имамо од 70 до 80 милиона потенцијалних корисника свих пољопривредних прехрамбених и других производа из Србије", објаснио је министар.

Истакао је и да кинески партнери Србије имају интерес да интегрални део индустријског парка у Борчи, који ће отворити десетине хиљада нових радних места, буде и лука.

"Пошто се ово налази на растојању пет до десет минута колима, Лука може да буде интегрални део индустријског парка у Борчи и да са тим представља један затворен индустријско-технолошко-пословни комплекс, који је потребан целој Србији", навео је Поповић.

Додао је да ће у следећем периоду са руководством Луке, града Панчева и града Београда, разговарати како да се све то заједнички уклопи у један еко систем и истакао да је сигуран да ће у Луци многи људи, поготову млади, који се школују за професије, које су важне за индустријски и технолошки развој Србије, наћи своје место.

Најавио је да ће наредних дана разговарати и са другим Министарствима о потенцијалима сарадње са Луком и додао да та Лука има и иновационе потенцијале за изградњу иновационих и технолошких паркова.

Према његовим речима, технолошки паркови данас се граде свуда у Европи, а Панчево са 10 до 15 минута превозом до центра Београда даје могућност да у овом изузетном иновационом систему који се гради у Србији, буде незаменљиви део једног будућег иновационог и технолошког и друштвеног процеса.

"У Панчеву се налазе капацитети Нафтне индустрије Србије са најмодернијом рафинеријом, Азотара Панчево", рекао је  министар.

Најавио је да ће ускоро у тај град доћи највећа немачка инвестиција од велике компаније ЦТФ од 160 милиона евра, као и инвестиција у дубоку прераду нафте коју ће урадити "Гаспром" са преко 300 милиона евра.

"Укупно ће у Панчеву у следећих неколико година бити инвестирано преко 700 милиона евра", рекао је Поповић.

Пре обиласка Луке, министар се састао са генералним директором Луке Ђорђем Михајловићем, градоначелником Панчева Сашом Павловим, представником власничке структуре Луке Панчево Дејаном Станковићем, генералним директором "Инвеја" Станком Томовићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво