Кркобабић: Задругама 800 милиона динара бесповратних средстава

Данас ће бити објављен конкурс за доделу бесповратних средстава задругама у Србији а ове године, према одлуци Владе, на располагању је четири пута више новца него прошле године, рекао је за РТС министар Милан Кркобабић.

Министар задужен за равномерни регионални развој Милан Кркобабић каже да у наредних 45 дана задруге могу да конкуришу за опредељена средтва у укупном износу од 825 милиона динара.

"Новац им стоји на располагању, очекујемо да се у наредних 45 дана људи пријаве и да од јесени почнемо са реализацијом програма. Циљ је да у 500 села отворимо или помогнемо рад задруга", рекао је Милан Кркобабић гостујући у Дневнику РТС-а.

Прошле године помогнут је рад 22 што старих што новоформираних задруга а ове године се очекује да се тај број повећа на 60 до 70 задруга.

"Само за годину дана је основано 240 задруга. Старе задруге су све оне које су формиране пре 2017 године. За њих дајемо до 15 милиона бесповратних средстава а за нове до седам и по милиона. Ове године крећемо и у формирање такозваних сложених задруга које ће моћи да добију средства у висини до 60 милиона динара. Средства су намењена за нова стада, вишегодишње засаде, куповину нове технике и увођење нових технологија. Жеља нам је да задруге постану строжери будућег развоја села", нагласио је Кркобабић.

Министар наглашава да је неопходно пратити и анализирати ефекте а они су, како каже, већ видљиви. Један од примера је задруга у Гаџином Хану која већ има 50 нових коопераната у производњи лековитог биља.

"Наша шанса је пољопривреда а то је уједно спас за очување села. Поређења ради Холандија годишње има 90 милиарди евра промета пољопривредних производа а ми досегнемо до три милијарде. И у идућој године очекујемо најмање четири пута више средстава која ће бити уложена у задруге", рекао је за РТС Милан Кркобабић.

број коментара 4 пошаљи коментар
(четвртак, 28. јун 2018, 20:43)
milan lala [нерегистровани]

Razvoj

Srbija ima plodno zemljiste za zemljoradnju i to ne samo u Vojvodini. Moraju se naci vece pare sa podrsku seljacima da proizvode vise , da kupe savremenu mehanizaciju da imamo zadruge po celoj Srbiji sa hladnjacama, da drzava da svaku pomoc i podrsku . Ako moze na severu Evrope Holandija da bude veliki izvoznik poljoprivrednih proizvoda zasto nebi mogla Srbija . Nasa poljoprivreda i stocarstvo treba da budu nasa br 1. strateska grana privrede i razvoja .

(уторак, 26. јун 2018, 11:32)
anonymous [нерегистровани]

Imamo primere

Holandija Druga zemlja u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda, zaradi više od 80 milijardi evra.

(уторак, 26. јун 2018, 10:15)
dan [нерегистровани]

kako je ?

Kako je np. u Holandiji i Danskoj. Razvijene industerijske zemlje sa jakom poljoprivredom ! kako su one uradile ?!

(уторак, 26. јун 2018, 09:20)
anonymous [нерегистровани]

Javni sektor - drzavna plata.

Pitanje je samo ko ce da radi na selu. Ni seljak vise nije lud da radi za 50€ mesecno kad moze otici da radi u inostranstvo. Mozda bi spas bio kada bi i selo bilo javni sektor pa da vidimo ko bi se tada grabio da radi u javnom sektoru.