Како ЕМС дочекује јубилеј

Предузеће "Електромрежа Србије" обележава шет деценија преноса електричне енергије. То предузеће радило је у сатаву ЕПС-а као "Електроисток" до 2005. од када послује самостано као ЕМС.

ЕМС је једна од компанија које су од виталног значаја за живот грађана јер од ње зависи редовно снабдвање струјом. Другим речима оно што ЕПС произведе ЕМС преноси до порошача.

"Значај јубилеја 60 година постојања је тај да се од скромних почетака и савладавања физичких и развојних препрека данас ради о софистицираном систему који функционише и у условима елементарних непогода ко што су поплаве и јаке зиме", рекла је гостујући у Дневнику РТС-а генерална директорка ЕМС-а Јелена Матејић.

Највећа улагања у ЕМС-у су остварена у последњих пет година а у року од само три године је рализован пројекат "Београд 20" захваљујући коме више нема нестанака струје.

"Реализација пројеката у овом интезивном инвестиционом периоду као што су 'Београд 20', 'Врање 4', подизање напонског нивоа а оно што је у току је реализација у оквиру трансбалканског електроенергетског далеководног коридора који од Румуније, преко наше земље досеже до Италије", нагласила је Матејићева.

Следи друга фаза која је од националног приоритеа а то су секције Крагујевац-Краљево, Обреновац-Бајна Башта, Бајна Башта-Пљевља а затим следи и подизање на 400 киловатни напон целе западне Србије.

У ЕМС-у посебно истичу сарадњу са факултетима и средњим школама електроенергетске струје.

"Већ четврту годину за редом ЕМС инвестира у младе. Делимо стипендије за најбоље средњошколце и студенте али оно што је важније је да им се омогућава менторство и практичан рад како би се што боље припремили да одмах по завршетку шлколовања нађу радно место", рекла је за РТС Јелена Матејић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво