Почиње изградња погона за мед у Рачи

У Рачи је постављен камен темељац за изградњу погона за прикупљање и пласман меда Савеза пчеларских организација Србије (СОПС) "Наш мед", а премијерка Ана Брбанић том приликом поручила је да пчелари могу да буду пример за све друге пољопривреднике у борби за домаћи аграр.

Ова је прва фабрика те врсте у Србији, која ће се простирати на површини од 1.500 квадрата, a намењен је пчеларима из целе Србије.

Циљ погона је да прикупља и пласира мед пчелара са целе територије Србије.

Тиме је остварен њихов вешедеценијски сан да имају једно место где ће се прикупљати, строго контролисати квалитет и паковати мед за домаће и инострано тржиште.

У нови погон, како је навела Ана рекла Брнабић, биће уложено око милион евра.

Најавила је подршку државе у том послу.

"Пчелари су пример за све у Србији, шта може да се уради када се удружите и не одустајете", рекла је Брнабићева.

У новом погону у Рачи, који би требало да буде завршен за 150 дана од почетка радова, скупљаће се мед из целе Србије, а премијерка каже да је, после Новог Зеланда, најквалитетнији мед на свету у Србији, која је и рекордер по броју кошница по глави становника.

"Пчеларство је једна од грана које треба да вуче целу Србију", рекла је Брнабићева и истакла да СОПС чува традицју пчеларства у Србији која је дужа од 120 година, окупља све пчеларске организације и чини је 10.000 пчелара широм Србије.

Нагласила је да сви пољопривредници могу да уче од пчелара који су показали како удруживањем и заједничком борбом нико не може да их уцењује.

Пчелари су, наводи премијерка, права снага међу пољопривредницима у Србији и навела да је СОПС одлучио да не зависи ни од кога и да сузбије нелегалну конкуренцију.

Објаснила је да су новац за нови погон сакупили од чланарина, да су расписали конкурс у коме су учествовале 32 локалне самоуправе и на коме је победила општина Рача која је понудила најбоље услове.

Навела је да је направљено заједничко предузеће чији је власник 80 одсто локална самоуправа, а 20 одсто СОПС.

Премијерка је најавила да ће поново доћи у Рачу када буде завршен погон и додала да ће из тог погона мед бити пласиран не само на домаће, већ и на инострано тржиште.

"Погон у Рачи велика ствар за општину" 

Постављању камена темељца присуствовао је и министар пољопривреде Бранислав Недимовић који је истакао да би волео да свака грана пољопривредне производње буде удружена као што су пчелари.

Наводи да без пчеларства нема пољопривреде и да је нови погон у Рачи велика ствар за ту општину.

"Не знам боље организовано удружење од пчелара, волео бих да смо сви такви", рекао је Недимовић.

Председник СОПС-а Родољуб Живадиновић поручио је да сваки пчелар може да се радује, јер ће свој мед моћи да пласира по реалним ценама.

Изразио је захвалност држави и локалној самоуправи на помоћи пчеларима и подсетио да је у време када је Александар Вучић био премијер почела борба против фалсификата меда, а да су пчеларима на располагању субвенције које даје држава.

Позвао је пчеларе да искористе подршку државе и да што више произвођача извози мед.

Полагању камена темељца присуствовала је и министарка задужена за демографију и популациону политку Славица Ђукић Дејановић, као и представници локалне самоуправе.

Претходно су се премијерка и министри Недимовић, Ђукић Дејановић састали у згради општине Рача са председником те општине Ненадом Савковићем.

После полагана камена темељца Брнабићева је посетила изложбу меда и на поклон добила добила теглу меда и књигу.

Погон у Рачи, заједничка је инвестиција Савеза пчеларских организација Србије и општине Рача. 

Изградња фабрике коштаће 834.000 евра.

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 26. јун 2018, 17:09)
anonymous [нерегистровани]

Pogon za med

Pogon za med . Smesno, znase kako ko i kako pravi med, to isto kao da ste rekli da se radi pogon za proizvodju pcela. Znaci da cemo izgubiti i to malo prirodnog meda na trzistu.

(понедељак, 25. јун 2018, 14:35)
Пчелар [нерегистровани]

Препорука за пчеларе

Препоручио бих свим пчеларима који су до сада користили субвенције за набавку нове опреме за пчеларство да прочитају нови правилник којим је укинуто да пчелари убудуће имају право да им појединачни рачун за купљену опрему буде у износу од 20.000 динара и више. По новом правилнику износ инвестиције мора да буде у вредности од 100.000 динара а износ по појединачном рачуну у вредности од 50.000 дин !
Ако је то добра новина за пчеларе Србије онда можемо кошнице полако да пакујемо за музеј.