Почиње изградња погона за мед у Рачи

У Рачи је постављен камен темељац за изградњу погона за прикупљање и пласман меда Савеза пчеларских организација Србије (СОПС) "Наш мед", а премијерка Ана Брбанић том приликом поручила је да пчелари могу да буду пример за све друге пољопривреднике у борби за домаћи аграр.

Ова је прва фабрика те врсте у Србији, која ће се простирати на површини од 1.500 квадрата, a намењен је пчеларима из целе Србије.

Циљ погона је да прикупља и пласира мед пчелара са целе територије Србије.

Тиме је остварен њихов вешедеценијски сан да имају једно место где ће се прикупљати, строго контролисати квалитет и паковати мед за домаће и инострано тржиште.

У нови погон, како је навела Ана рекла Брнабић, биће уложено око милион евра.

Најавила је подршку државе у том послу.

"Пчелари су пример за све у Србији, шта може да се уради када се удружите и не одустајете", рекла је Брнабићева.

У новом погону у Рачи, који би требало да буде завршен за 150 дана од почетка радова, скупљаће се мед из целе Србије, а премијерка каже да је, после Новог Зеланда, најквалитетнији мед на свету у Србији, која је и рекордер по броју кошница по глави становника.

"Пчеларство је једна од грана које треба да вуче целу Србију", рекла је Брнабићева и истакла да СОПС чува традицју пчеларства у Србији која је дужа од 120 година, окупља све пчеларске организације и чини је 10.000 пчелара широм Србије.

Нагласила је да сви пољопривредници могу да уче од пчелара који су показали како удруживањем и заједничком борбом нико не може да их уцењује.

Пчелари су, наводи премијерка, права снага међу пољопривредницима у Србији и навела да је СОПС одлучио да не зависи ни од кога и да сузбије нелегалну конкуренцију.

Објаснила је да су новац за нови погон сакупили од чланарина, да су расписали конкурс у коме су учествовале 32 локалне самоуправе и на коме је победила општина Рача која је понудила најбоље услове.

Навела је да је направљено заједничко предузеће чији је власник 80 одсто локална самоуправа, а 20 одсто СОПС.

Премијерка је најавила да ће поново доћи у Рачу када буде завршен погон и додала да ће из тог погона мед бити пласиран не само на домаће, већ и на инострано тржиште.

"Погон у Рачи велика ствар за општину" 

Постављању камена темељца присуствовао је и министар пољопривреде Бранислав Недимовић који је истакао да би волео да свака грана пољопривредне производње буде удружена као што су пчелари.

Наводи да без пчеларства нема пољопривреде и да је нови погон у Рачи велика ствар за ту општину.

"Не знам боље организовано удружење од пчелара, волео бих да смо сви такви", рекао је Недимовић.

Председник СОПС-а Родољуб Живадиновић поручио је да сваки пчелар може да се радује, јер ће свој мед моћи да пласира по реалним ценама.

Изразио је захвалност држави и локалној самоуправи на помоћи пчеларима и подсетио да је у време када је Александар Вучић био премијер почела борба против фалсификата меда, а да су пчеларима на располагању субвенције које даје држава.

Позвао је пчеларе да искористе подршку државе и да што више произвођача извози мед.

Полагању камена темељца присуствовала је и министарка задужена за демографију и популациону политку Славица Ђукић Дејановић, као и представници локалне самоуправе.

Претходно су се премијерка и министри Недимовић, Ђукић Дејановић састали у згради општине Рача са председником те општине Ненадом Савковићем.

После полагана камена темељца Брнабићева је посетила изложбу меда и на поклон добила добила теглу меда и књигу.

Погон у Рачи, заједничка је инвестиција Савеза пчеларских организација Србије и општине Рача. 

Изградња фабрике коштаће 834.000 евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво