Здравијом храном за животиње до здравља људи

Општа свест о квалитету намирница расте из дана у дан - па здрава исхрана више није само тренд. Међутим, колико правилна исхрана животиња утиче на здравље људи говори се тек кад се штета направи, односно кад се појаве болести попут лудих крава, или кад се повећа ниво афлатоксина у млеку. То је била једна од тема Сајма пољопривреде у Холандији где је учествовала и Србија.

Последице климатских промена су све чешће поплаве и суше које погодују развоју различитих врста гљивица и микотоксина у житарицама, који угрожавају здравље животиња. Како обезбедити здраву храну за животиње, питање је с којим се суочавају произвођачи. Излагачи из Србије представили су на сајму пољопривреде у Холандији адитиве који помажу у решавању тог проблема.

"Служе да се из хране уклоне негативни производи, секундарни метаболити гљивица, који су штетни, који су народски речено отрови, који улазе у ланац исхране. Захваљујући нашим производима, ти микотоксинисе абсорбују у дигестивном тракту животиње, избацују се из животиње и не улазе данас у ланац исхране", каже генерални директор "Патент ко" из Мишићева Радивоје Перовић.

Производ се већ извози у тридесетак земаља. Највећи увозник је Тајланд.

"Ми сваки производ прво тестирамо. На нашој фарми животиње смо поделили у две групе. Биле су здравије оне којима смо давали додатке за прехрану увезене из Србије", наглашава фармер са Тајланда Нититад Јиебна.

"Многе болести животиња могу да се спрече ако се у води и храни дају адитиви који неутралишу микотоксине", објашњава ветеринар из Јордана Фаисад Хадад.

Сличне проблеме имају фармери из многих делова света.

"Због високе влаге и температуре, ниво афлатоксина код нас је веома висок. Због тога су нам неопходни квалитетни додаци који га неутралишу јер смо велики произвођачи хране за животиње", каже Чарлс Ли из Кине.

Купци су и из Латинске Америке и Африке.

"Битно је чиме храните и како лечите животиње, да бисте спречили ширење болест као што је, на пример болест "лудих крава," каже Ахмед Омер Сулиман из Судана.

Показало се и да антибиотици негативно утичу на здравље животиња, па их замењу фитобиотицима.

На једном од највећих сајмова пољопривреде у Европи, сајам у Утрихту, обележава четири деценије постојања ове године учествије више од 600 излагача са свих континената. Све је више оних који брину о здрављу животиња, тако да је сајам у знаку производње здраве хране и природних лекова за животиње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво