Европска инвестициона банка обележила јубилеј

Поводом обележавања 60 година од оснивања Европске инвестиционе банке и 40 година њеног пословања на Балкану у Београду је одржан пријем којем је присуствовала премијерка Србије Ана Брнабић, министри, представници дипломатског кора и личности из јавног и културног живота.

Ана Брнабић је рекла да је Европска инвестициона банка (ЕИБ), посебан партнер владе Србије и један од најважзнијих и најозбиљнијих партнера у реформама и модернизацији Србије у циљу бољег и квалитетнијег живота њених грађана.

"Ми у овом тренутку имамо пројекте укупне вредности око милијарду евра, што је заиста јако много", рекла је Брнабићева.

Како је навела, ту спадају пројекти путне и железничке инфраструктуре, као и пројекти комуналне инфраструктуре у локалним самоуправама који су, додала је, мало мање видљиви, али изузетно важни.

"Надам се да ћемо и у 2019. години завршити и покренути пуно пројеката", рекла је премијерка.

Истакла је значај пројеката здравствене инфраструктуре у које Србија и ЕИБ улажу око 600 милиона евра.

"Осим тога, имамо пројекте који су мени лично од изузетне важности зато што мислим да је то суштина бржег напретка Србије, а то су пројекти који ће подржати дигитализацију, старт ап иновационе компаније...", рекла је Брнабићева.

Само у пројекте везане за научно-технолошке паркове тренутно се улаже 60 милиона евра, рекла је она и као пример навела Научно-технолошки парк у Новом Саду који би требало да буде завршен 2019. године, Научно-технолошки парк у Нишу чија би изградња требало да почне до краја лета.

Директорка Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре изјавила је да јој је част да представља ту европску институцију која је још 1970-их година у овом региону помогла изградњу капиталних пројеката, попут аутопута Братства и јединства.

"Посебно ми је задовољство да прослављамо вечерас 40. година активности ЕИБ-а, баш у Београду, граду у којем сам рођена", истакла је Негреова.

Подсетила је на речи нобеловца Иве Андрића да - "од свега што човек подиже и гради, ништа није боље и вредније од мостова".

"Кроз наше пројекте градимо мостове између људи, земаља и економија овог региона, али и између региона и Европске уније, како би се приближили постављаном циљу - чланству у Европској унији. Част ми је да Вам кажем да улажемо у најбоље из Србије - у младе људе - од истаживачке станице Петница, научно-технолошких паркова и научних института, до универзитета у Београду, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду... Улажемо у вртиће, основне и средње школе.. и надамо се да ће управо ти млади људи направити разлику", истакла је Негреова.

Најавила је да ЕИБ са партнерима, планира обнову Института за онкологију, ортопедије на Бањици, породилишта Народни фронт, као и да помогне водоснабдевање и изградњу градских пијаца широм Србије укључујући - Ваљево, Прокупље, Лесковац и Бујановац, али и многа друга места.

"До сада смо уложили више од 10 милијарди евра у регион, а половина од тих средстава је опредељена за пројекте у Србији. Ове године потписали смо уговоре вредне више од 600 милиона евра у региону, што је готово двоструко више него за целу претходну годину", истакла је Негреова.

ЕИБ, додала је, има у плану да, само у Србији, у будућности подржи пројекте вредне више од милијарду евра у разним секторима широм земље, комбинујући кредитирање са донацијама.

"Ми смо ту да останемо и подржимо Србију и регион на путу ка Европској унији, али и много дуже након тога, као што то чинимо последњих 60 година у Европи", нагласила је Негреова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво