Скупштина града Ниша предала аеродром на управљање држави

На седници Скупштине града Ниша одлучено је да Аеродром "Константин Велики" буде предат држави на управљање. И док из СНС-а очекују даљи развој аеродрома, као што је Влада Србије обећала, из опозиције поручују да је одлука штетна за Ниш.

На седници Скупштине су гласала 43 одборника, осам је било против, а један се уздржао од гласања.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је на данашњој седници градског парламента да аеродром не може сам да се финансира и да је Град из буџета од 2009. године уложио више од 800 милиона динара на име субвенција и да су се за тај новац могли изградити вртићи, водоводна и канализациона мрежа и други инфраструктурни пројекти.

"Донели смо одлуку да развијамо аеродром. На овај начин ћемо бити ослобођени обавеза које су преузете још 2009. године и анексом уговора из 2010. године, када смо имали обавезу да извршимо експропријацију за земљиште вредно неколико милијарди динара", рекао је Булатовић у изјави за Танјуг.

Навео је да град ту обавезу никада није извршио због недостатка средстава.

Булатовић је додао да ће град Ниш на овај начин бити ослобођен и даљих улагања, пре свега у одржавање постојећих капацитета, а касније и инвестиција и развоја аеродрома.

"Заједно са државом смо издвајали максимум средстава које смо могли и тиме обезбеђивали да аеродром ради. Уместо што ћемо издвајати стотине милиона у његово одржавање, а од 2009. године до данашњег дана смо издвојили више од 800 милиона динара, сада ћемо имати прилику да за тај новац саградимо нове вртиће, урадимо нове улице, водоводе и све оно што мучи наше суграђане, а држава да улаже и развија аеродром и тиме га чини конкурентним и значајним и за град Ниш и југоисток целе земље", навео је Булатовић.

Шеф одборничке групе СНС-а Зоран Перишић рекао је да је одлука донета у интересу грађана, града Ниша и Аеродрома.

Перишић је рекао да никоме није у интересу да се угаси Аеродром и да очекује даљи развој "Константина" као што је Влада Србије обећала. 

Опозиција поручује да је одлука штетна за Ниш

На данашњој седници Скупштине града Ниша опозиција је тражила да се ова тачка повуче са дневног реда, сматрајући да је одлука штетна за тај град и да ће овом одлуком, кажу, град изгубити 70 милиона евра.

Одборник ДС-а Миодраг Станковић рекао је на паузи заседања Скупштине Ниша да се Демократска странка оштро противи одлуци да, како је рекао, "нишки аеродром буде поклоњен Београду".

"Очигледно да уговор са 'Вансијем' који Република има њих заправо условљава да се донесе једна оваква одлука", рекао је Станковић.

Одборник Нишке иницијативе Срђан Нонић и Бранислав Јовановић, одборник коалиције "Ниш мој град", оценили су да је јавност морала да присуствује заседању Скупштине, што, како су рекли, није било дозвољено.

Рекли су да је "држава уложила нула динара у нишки аеродром", а да је опрема која је уложена дата на реверс од стране београдског аеродрома.

Најавили су да ће покренути захтев за оцену уставности пред Уставним судом због данашње одлуке да се "Константин Велики" дâ држави на управљање.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво