Фабрици: ЕУ подржава развој предузетништва у Србији

Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) амбасадор Сем Фабрици обишао је у Сјеници предузеће "Масри плус", које је уз подршку ЕУ добило опрему за производњу шећера и унапредило своје пословање.

Током другог дана боравка на подручју југозападне Србије, амбасадор Сем Фабрици је рекао да је незапосленост проблем који погађа како Србију тако и земље Европске уније, те зато ЕУ у Србији подржава пројекте који подстичу предузетништво, нарочито међу младима и женама.

"Младе генерације треба да добију прилику да покрену и развију своја предузећа, буду креативни, кандидују добре пословне идеје и искористе прилике које се нуде, док је на властима да створе окружење које је повољно за пословање. Тако ће млади бити део решења, а не део проблема", рекао је Фабрици. 

Фабрици је, такође, позвао локалне самоуправе, као и предузећа, да активно учествују у реализацији новог програма ЕУ ПРО који је усмерен на привредни и друштвени развој 99 локалних самоуправа у Србији. 

Тренутно је у току јавни позив за предузетнике и предузетнице и микро и мала предузећа за који је Европска унија определила 4,5 милиона евра како би унапредили своје пословање, али и били друштвено одговорни према својим заједницама, саопштила је Делегација ЕУ у Београду. 

Власник предузећа "Масри плус" Хазир Дацић је рекао да је уз опрему коју је добио од Европске уније унапредио производњу и уз 16 радника запослио још четири своја суграђана.

Током састанка са председником општине Сјеница Хазбом Мујовићем истакнуто је да је ЕУ до сада у Сјеници подржала реализацију више од 70 пројеката у обасти инфраструктуре, пољопривреде, миграција и социјалне инклузије.

Фабрици је навео да је ЕУ партнер локалних самоуправа у развоју, те да подржава Србију у процесу европских интеграција.

Захваљујући се Европској унији на досадашњој помоћи, Хазбо Мујовић – председник општине Сјеница је навео да ће општина наставити да припрема нове пројекте и ефикасно их спроводи.

Фабрици је јуче у Новом Пазару отворио Фестивал европског филма који је ове године у знаку културне баштине. Како је Европска унија прогласила 2018. годину за Европску годину културног наслеђа, мото фестивала је "Наше наслеђе: Где прошлост сусреће будућност".

"Кључна порука Фестивала, као и Европске уније, је различитост и очување и поштовање те различитости у којој смо уједињени у Европској унији", рекао је Фабрици на отварању истичући да је управо Нови Пазар град богат културом и различитостима.

Након отварања приказан је италијански филм "Леопарди", а поред Београда и Новог Пазара, фестивал се одржава у још 11 градова у Србији.

Активности ЕУ ПРО-а, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра.

Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

број коментара 10 пошаљи коментар
(субота, 23. јун 2018, 07:31)
Marko [нерегистровани]

Preduzetništvo

Razvoj preduzetništva je potrebno za dalji razvoj Srbije!

(субота, 23. јун 2018, 03:07)
Koja [нерегистровани]

Podrska

Bez jacanja privrede nema ni napredka.

(субота, 23. јун 2018, 00:37)
milica [нерегистровани]

milica

Najvažnije je da se stvara mogućnost proizvonje i mnogo je lakše doći do malih preduzeća

(петак, 22. јун 2018, 22:42)
Buda [нерегистровани]

Preduzetnici

Sadašnja vlast u Srbiji je vođenjem uspešne politike i donošenjem mnoštva olakšica napravila pozitivnu atmosferu za lakši i brži razvoj preduzetništva u Srbiji

(петак, 22. јун 2018, 22:34)
anonymous [нерегистровани]

Prava stvar

Svaki vid podrške privredničim je vrlo bitan.

(петак, 22. јун 2018, 15:59)
anonymous [нерегистровани]

daxa

To je jako bitno za preduzetnike.

(петак, 22. јун 2018, 14:57)
Julijana [нерегистровани]

POMOC

Pomoc je uvek dobro dosla!

(петак, 22. јун 2018, 14:19)
anonymous [нерегистровани]

slika

Raduje činjenica da visoki čelnici EU prate promene u Srbiji, da primećuju poboljšanja i korigovanja stanja na bolje, da daju podstrek i savete za dalje korake, i da sve to zajedno vodi Srbiju u članstvo EU.

(петак, 22. јун 2018, 14:18)
anonymous [нерегистровани]

podrska je dobrodosla

EU treba da podrzi Srbiju u naporima ka ulasku u EU!

(петак, 22. јун 2018, 14:17)
aca [нерегистровани]

Фабрици: ЕУ подржава развој предузетништва у Србији

Preduzetništvo jeste jedno od rešenja za Srbiju,ali glavna pokretačka snaga je ipak u velikim preduzećima i kompanijama!