Фабрици: ЕУ подржава развој предузетништва у Србији

Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) амбасадор Сем Фабрици обишао је у Сјеници предузеће "Масри плус", које је уз подршку ЕУ добило опрему за производњу шећера и унапредило своје пословање.

Током другог дана боравка на подручју југозападне Србије, амбасадор Сем Фабрици је рекао да је незапосленост проблем који погађа како Србију тако и земље Европске уније, те зато ЕУ у Србији подржава пројекте који подстичу предузетништво, нарочито међу младима и женама.

"Младе генерације треба да добију прилику да покрену и развију своја предузећа, буду креативни, кандидују добре пословне идеје и искористе прилике које се нуде, док је на властима да створе окружење које је повољно за пословање. Тако ће млади бити део решења, а не део проблема", рекао је Фабрици. 

Фабрици је, такође, позвао локалне самоуправе, као и предузећа, да активно учествују у реализацији новог програма ЕУ ПРО који је усмерен на привредни и друштвени развој 99 локалних самоуправа у Србији. 

Тренутно је у току јавни позив за предузетнике и предузетнице и микро и мала предузећа за који је Европска унија определила 4,5 милиона евра како би унапредили своје пословање, али и били друштвено одговорни према својим заједницама, саопштила је Делегација ЕУ у Београду. 

Власник предузећа "Масри плус" Хазир Дацић је рекао да је уз опрему коју је добио од Европске уније унапредио производњу и уз 16 радника запослио још четири своја суграђана.

Током састанка са председником општине Сјеница Хазбом Мујовићем истакнуто је да је ЕУ до сада у Сјеници подржала реализацију више од 70 пројеката у обасти инфраструктуре, пољопривреде, миграција и социјалне инклузије.

Фабрици је навео да је ЕУ партнер локалних самоуправа у развоју, те да подржава Србију у процесу европских интеграција.

Захваљујући се Европској унији на досадашњој помоћи, Хазбо Мујовић – председник општине Сјеница је навео да ће општина наставити да припрема нове пројекте и ефикасно их спроводи.

Фабрици је јуче у Новом Пазару отворио Фестивал европског филма који је ове године у знаку културне баштине. Како је Европска унија прогласила 2018. годину за Европску годину културног наслеђа, мото фестивала је "Наше наслеђе: Где прошлост сусреће будућност".

"Кључна порука Фестивала, као и Европске уније, је различитост и очување и поштовање те различитости у којој смо уједињени у Европској унији", рекао је Фабрици на отварању истичући да је управо Нови Пазар град богат културом и различитостима.

Након отварања приказан је италијански филм "Леопарди", а поред Београда и Новог Пазара, фестивал се одржава у још 11 градова у Србији.

Активности ЕУ ПРО-а, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра.

Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво