Немци почињу градњу фабрике у Панчеву, посао за више од 1.000 радника

Лидер у производњи ауто-компоненти, немачка комапнија ЗФ, почиње изградњу фабрике у Панчеву. То је прва инвестиција у овом граду после неколико деценија. Немачки гигант широм света запошљава око 140.000 људи и има приходе веће од БДП многих земаља. У фабрику у Србији уложиће 160 милиона евра и запослиће више од 1.000 људи.

Председник Србије Александар Вучић истакао је, поводом полагања камена темељца за фабрику немачке компаније ЗФ у Панчеву, да се ради о највећој производној инвестицији у вредности од 160 милиона евра.

"Дуго времена смо се надали оваквој инвестицији. Већ смо разговарали да после овог производног погона ЗФ запосли додатних 100 људи у научно истраживачком центру. ЗФ није фабрика јефтиних делова, већ будућности", објаснио је он.

Указао је да се ради о првој или другој компанији по величини овог типа, пожелевши им да дуго остану у Банату, Војводини и Србији.

"Браћо, Немци, хвала што сте овде. Останите дуго и дођите још. Немојте да идете нигде друго. Неће вам нигде бити боље него у Србији. Ми ћемо нудити бар пет одсто више од свих других за инвестиције. Остајте овде што дуже и долазите што више", нагласио је Вучић подсећајући да немачке компаније у Србији тренутно запошљавају више од 47.500 људи.

Председник је рекао да је план да се после овог производног погона – у којем је 620 производних радника, а остали радници су инжењери, логистички радници и администрација – запосли још 100 људи у Научно истраживачком центру ЗФ.

"Да гледамо у будућност јер ЗФ није фабрика јефтиних делова, ЗФ је технологија будућности", поручио је председник Вучић.

Вучић је рекао да је ова инвестиција добра не само за Панчево него и за цео Банат и целу Србију.

Председник се захвалио немачком амбасадору у Србији Акселу Дитману и подсетио да када је амбасадор Немачке дошао у нашу земљу у немачким компанијама је било 23.000 запослених радника из Србије а данас је та бројка дошла до 47.508.

"За нас је веома важно да мењамо наш систем образовања, да производимо још више стручних људи, биће нам потребно још више инжењера, да производимо и занатлије и људе који су спремни да раде у модерним прозводним капацитетима", рекао је Вучић.

Кроз ЗФ Србија почиње да се приближава будућности, рекао је председник.

"Почињемо да размишљамо о времену када нам машине и аутомобили неће ићи на дизел већ почињемо да разговарамо о новом периоду када ће ићи на хибридне и електричне погон и правиће се овде недалеко од Панчева", навео је председник.

Рекао је да је важно да се управо због свега тога иде у корак са временом, те да се развој наше економије не би могао десити без подршке Немачке.

Немачка фирма ЗФ долази у Панчево са инвестицијом од 160 милиона евра, а та компанија ће, очекује се, запослити више од 1.000 људи.

У Панчеву ЗФ отвара фабрику електричних и хибридних погона.

"Ти људи запошљавају 140 хиљада радника широм света, да људи разумеју када чују ЗФ о чему је реч и да разумеју размере и значај ове инвестиције", рекао је Вучић и подсетио да ЗФ има 230 производних локација у свету.

"Значи да направите још неколико локација у Србији", поручио је Вучић немачким инвеститорима у Панчеву.

Немачка компанија ЗФ има фабрике широм света и запошљава 140.000 људи. Разматрали су 15 градова и изабрали Панчево за локацију нове фабрике.

"Много тога је утицало да баш овде инвестирамо, а пресудила је одлична инфрастуктура и довољно простора за изградњу фабрике,а имамо могућност и за ширење производних погона и запошљавање нових људи. Добро је што је близу и главни град до којег се брзо стиже", навео је члан Управног одбора компаније ЗФ Михаел Ханкел.

Компанија ЗФ већ има уговоре за будуће производе из Панчева и то са компанијама "Ауди", "Волво" и "Мерцедес".

Александар Вучић, председник Републике Србије] захвалио је Немачкој компанији што је дошла у јужни Банат:

Улагање ЗФ важно је за Панчево у којем деценијама није било инвестиција, али кажу и за читав јужни Банат, јер немачку компанију увек прати и неколико мањих фирми које су већ тражиле своје место у Северној индустријској зони:

"Посебно ми је драго што смо као локална самоуправа били спремни и у кординацији са канцеларијом председника и Агенцијом за локални развој да у рекордном року савладамо све административне препреке и да издамо инвеститору грађевинску дозволу. Ефекти нашег труда сада се виде", напомиње Саша Павлов, градоначелник Панчева.

Ефекат немачких улагања у Србији до сада је 47.508 запослених.

Србија прву половину године завршава у суфициту  

Председник је рекао да ће Србија прву половину године завршити у суфициту са враћеним свим обавезама.

"То је трећа година за редом, то никада у историји Србије није био случај. Смањујемо јавни дуг, пре краја године спустићемно га испод 50 одсто БДП-а. Ући ћемо у ред најмање задужених европских земаља", рекао је Вучић и поручио да је остало још много ствари да се уради као што је рад на владавини права и другим стварима.

"То су ствари које морамо да решавамо", истакао је Вучић.

Подсетио је да је пре неки дан у Крушевцу отворена фабрика, и поручио да се 12. јула "спреми Чачак" у којем ће бити још један немачка инвестиција.

"Стижем вам са првом великом инвестицијом и фабриком 12. јула. Онда идемо да отварамо погоне у Краљеву, Врању, Зајечару...", поручио је Вучић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво