"Извршна власт све више прихвата мишљења Koмисије за заштиту конкуренције"

У све већем броју случајева органи извршне власти прихватају мишљења Комисије за заштиту конкуренције, што је важно у контексту обезбеђивања равноправних услова за све учеснике на тржишту, изјавио је председник Комисије Милоје Обрадовић на састанку Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију у Београду.

Како се наводи у саопштењу Комисије за заштиту конкуренције, Обрадовић је упознао представнике Европске комисије са свим активностима у примени Закона о заштити конкуренције и степеном усклађености прописа из области заштите конкуренције са европским законодавством, што је у складу са обавезама из члана 73. Споразума о стабилизацији и придруживању.

Он је подсетио да је у току израда нацрта новог Закона о заштити конкуренције, који би требало да допринесе још ефикаснијој примени политике заштите конкуренције, као и пуној усаглашености овог са осталим прописима Републике Србије, пре свих Закона о општем управном поступку.

Председник Комисије изнео је и податке о резултатима у примени политике заштите конкуренције у претходном периоду, уз констатацију да "у све већем броју случајева органи извршне власти прихватају мишљења Комисије за заштиту конкуренције, што је важно у контексту обезбеђивања равноправних услова за све учеснике на тржишту".

Он је нагласио да се институција на чијем је челу, у складу са могућностима и надлежностима, труди да допринесе креирању пројеката који би материју права заштите конкуренције приближили судијама, у циљу специјализације за рад на предметима из ове области, што би утицало и на ефикаснију примену Закона о заштити конкуренције.

У том контексту, нагласио је Обрадовић, ускоро ће се, у оквиру Твининг пројекта ЕУ, чији је корисник Комисија за заштиту конкуренције, организовати читав низ радионица на којима ће представници судске власти бити у прилици да стекну квалитетна знања потребна за још ефикаснију примену права заштите конкуренције у Србији.

"Комисија интензивно ради на подизању свести о важности заштите конкуренције у Србији, а спроводи и праксу укључивања свих заинтересованих приликом израде нацрта прописа, све у циљу обезбеђења транспарености у раду Комисије", рекао је Обрадовић обраћајући се саговорницима из Брисела.

На састанку Пододбора који се редовно одржава у оквиру процеса приступања Србије ЕУ изнето је да наша земља прати динамику развоја заштите конкуренције у ЕУ и тежи да у што већој мери усклади своје стандарде са стандардима у ЕУ, додаје се у саопштењу.

број коментара 0 пошаљи коментар