Србија на 57. месту у борби против сиве економије

Како би смањила ниво сиве економије, Србија треба да унапреди ефикасност правосудног система, ојача институције за надзор и спречавање корпуције и прања новца, као и да сузбије раст нелегалне онлајн трговине. То су закључци и препоруке конференције "Нелегална трговина – међународна и локална перспектива".

У борби против сиве економије Србија је на 57. месту од 84 земаља, резултат је истраживања "Економист интелиџенс јунита". То значи да 30 посто бруто друштвеног производа отпада на сиву економију. Економисти рачунају колико је буџет на губитку.

"Тешко је прецизну цифру дати, али говоримо око 10 милијарди евра годишње које би могле да дођу када би се сива економија у целости искоренила. Наравно, то није могуће и очекивања би била нереалистична да се до краја искорени сива економија, али сигурно огроман простор за побољшање", наводи Јелена Павловић, председница Америчке привредне коморе.

Побољшање се бележи у Управи царина, Пореској управи и тржишној инспекцији, кажу у Америчкој привредној комори и истичу да је то само почетак.

"Србија јесте најбоље позиционирана у односу на земље региона, али када се пореди са земљама Европске уније, налази се на дну лествице заједно са БиХ и Црном Гором. Потребно је доста тога да се уради. Србија има снаге, али мора да ради на побољшању квалитета институција, као и на сузбијању корупције, јер је то горући проблем", истиче Кристофер Клејг, извршни уредник "Економист интелиџенс јунита".

Ово је први пут да је истраживање обухватило земље Европе. Најбољу оцену има Финска, а следи је Велика Британија. Иза Србије су и Русија, Белорусија и Украјина.

број коментара 0 пошаљи коментар