НИС "тањи" за 8 милијарди

Управни одбор НИС-а усвојио извештај, по коме је компанија у 2008. години пословала са губитком од око 8 милијарди динара.

Управни одбор Нафтне Индустрије Србије једногласно је потврдио резултате за 2008. годину и извештај независног ревизора да је компаније прошле године пословала са губитком од осам милијарди динара, саопштено је из те компаније.

"Влада Србије ће поступити по утврђеном извештају и предузети одређене мере, укључујући и мере које ће се односити на утрђивање одговорности", рекао је министар рударства и енергетике Петар Шкундрић одговарајући на посланичка питања у Скупштини Србије.

У саопштењу НИС-а се наводи да је Управни одбор на данашњој седници разматрао финансијски извештај компаније за 2008. годину, као и извештај независног ревизора, компаније "КПМГ" о спроведеној ревизији финансијских извештаја компаније за 2008. годину.

Управни одбор је, такође, потврдио да је компанија "Ернст енд Јанг" по његовом налогу извршила контролу коректности ових финансијских извештаја НИС-а.

Независна ревизорска компанија "Ернст и Јанг" је почетком новембра завршила специјалну ревизију, проверу биланса успеха, биланса стања и извештаја о променама у капиталу, као део годишњег финансијског извештаја НИС-а за 2008. годину.

Компанија је 9. новембра јавно саопштила да је у прошлој години имала губитак, "који није мањи од осам милијарди динара".

Подсетимо, Влада Србије је, у фебруару, објавила извештај Извршног одбора НИС-а, према коме је компанија у 2008. години пословала са добитком већим од две милијарде динара.

Истовремено, Економист медија група саопштава да је највеће приходе у 2008. години имала Нафтна индустрија Србије, у износу од 305 милијарди динара, то јест 3,7 милијарди евра.

Приход у трећем кварталу 3,2 милијарде динара

Управни одбор је прихватио Извештај о пословању НИС-а за првих девет месеци 2009. године, по којем је компанија у трећем кварталу имала чист приход у износу од 3,2 милијарде динара, без обрачуна једнократних исплата за добровољни одлазак запослених.

На седници је разматрана и "Стратегију развоја НИС-а до 2014. године", коју је припремио менаџмент компаније и која предвиђа трансформацију НИС-а из националне компаније у ефикасног регионалног играча на Балкану.

Управни одбор је, упознавши се с "Бизнис планом НИС-а у 2010. години", наложио да се документ припреми за усвајање до краја децембра 2009. године, наведено је у саопштењу.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко је раније најавио да би до краја ове године, у складу са споразумом са Министарством финансија, завршни рачун о пословању НИС-а у прошлој години требало да буде послат Народној банци Србије, након што га одобри управни одбор компаније.

Министар Шкундрић изјавио је почетком овог месеца да се реализација енергетског споразума између "Гаспромњефта" и Владе Србије неће променити, без обзира на потврду ревизора о губицима НИС-а у 2008. години од осам милијарди динара.

"Држава према томе нема обавезе, јер када је продавала 51 одсто акција НИС-а ставила је на увид све релевантне чињенице и 'Гаспромњефт' је купио НИС у стању у ком је компанија у том тренутку била", рекао је Шкундрић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво