Цена вишње успорава бербу

Берба вишања је званично почела али многи произвођачи у мерошинском крају не организују бербу због ниске откупне цене. Званично цена за прву класу је 60 а за другу 40 динара по килограму, док на терену килограм вишања достиже свега 25 динара.

Горан Тошић ипак организује бербу, има готово пет хектара под вишњом али каже да озбиљно размишља да више не улаже у засаде.

"Доста је ту сад и жилогриз, доста се суше млади засади, али немам намере више да то подижем, јер стварно се не исплати, у 10 година ми једну годину мало ако можемо да прогледамо, иначе, девет година од 10 су катастрофалне", каже Горан Тошић, произвођач из Мерошине.

Берачи се надају цени од 15 до 20 динара по килограму, то је могуће кажу само ако су произвођачи задовољни.

"За нас није лоше, не зна се колико ће да буде, нема проблема газда је изнванредан, добар, тако да нема проблема, само за њих је катастрофа", каже Неша Бићировић, берач вишања.

Многи произвођачи су због ниске откупне цене годинама или запустили своје вишњике или пак ове године неће ни да их беру.

"Зато што су нас откупљивачи уценили начисто, значи нема зашта да беремо, тако нека пропадне, да остане на дрвету, да беремо нећемо сигурно", каже Драган Момчиловић из села Брест.

На откупним станицама у Мерошини сем празних гајби нисмо никог затекли. Познаваоци тврде да се цена вештачки обара под изговором да квалитет рода није добар.

"Откупљивачи заједно са прерађивачима, пре свега диктирају ту прерађивачи, једноставно се удруже и договоре ", сматра Хранислав Стојановић из Пољопривредне службе општине Мерошина.

Додатни проблем овог краја је што хладњача "Воћар", у којој је цео крај некада складиштио свој род, и даље не ради, па се вишња одавде одвози широм Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво