Мартоношка паприка – црвено благо и бренд Србије

Црвено злато је синоним за малину. Међутим, једна повртарска култура може се назвати црвеним благом и брендом Србије. У Србији се произведе око 3.000 тона црвене паприке и све се углавном прода на светском тржишту.

Породица Душана Хајдина из Мартоноша зачинску паприку производи и прерађује готово пола века.

У Србији се годишње произведе око 3.000 тона, већином у Војводини, а све што се направи, прода се претежно на светском тржишту.

Хајдин истиче да је мартоношка паприка једна од најбољих на свету, што је и признато.

"По боји, по ароми и укусу је врхунска. Мало продајемо на домаћем тржишту. Извозимо у земље ЕУ, Америку, Аустралију. Наша паприка је скупља од светске, али сви узимају нашу паприку, да би поправили квалитет лошијих паприка", каже Хајдин.

Роберт Сабо више од 20 година сади зачинску паприку. Овогодишњом откупном ценом од 45 динара за килограм првокласне паприке је задовољан.

"После много година цена паприке је подигнута. Производња паприке је сложен посао, али се исплати да се ради.Ова година ће бити добра, јер паприка воли кишу и сунце", каже Роберт Сабо, произвођач из Новог Кнежевца.

"Недостатак радне снаге највећи проблем"

Обојица саговорника сагласни су да је највећи проблем у производњи и преради ове повртарске културе - недостатак радне снаге.

"Један од највећих проблема је брање паприке. Она се мора брати ручно, ако хоћемо да добијемо квалитетну паприку", објашњава Хајдин.

Роберт Сабо каже да ће садити паприку док има радника. "Чим се ствари промене, нећемо радити, јер без људи не можемо производити паприку", указује Сабо.

Државних подстицаја за производњу зачинске паприке - нема, као ни извозних стимулација. У Мартоношу тврде да вреди улагати у тај посао.

"Са малом помоћи могла би да се повећа површина под паприком, где би се запослило и доста људи и то би све ишло неком сигурном узлазном путањом", сматра Хајдин.

Мађарски научник Алберт Сент Ђерђ пре 80 година добио је Нобелову награду за откриће витамина Ц.

Овај витамин изолован је баш из зачинске паприке из Мартоноша, српске престонице ове повртарске културе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи