Сертификат о повољном пословном окружењу – мамац за инвеститоре

Где да уложе новац, која општина или град нуди најбоље услове за улагање и има највећи потенцијал за развој, питају се привредници када би да покрену или прошире бизнис. Повољно пословно окружење мамац је којим би требало да их привуку локалне самоуправе. Међутим, за многе је то велики напор, јер је поред финансијских могућности и надлежности, потребна и реформа администрације.

Према подацима Националне алијансе за локални економски развој (Налед), тек пет локалних самоуправа у Србији има сертификат о повољном пословном окружењу, док су три у процесу обнове.

Велики је изазов скројити административни апарат по мери привреде, па је општинама и градовима некада за то потребна подршка. Неки је траже у програму сертификације о повољном пословном окружењу, који у Србији спроводи Налед од 2007. године.

Тај алат даје им план реформи и смернице како да уведу међународно признате стандарде ефикасне и транспарентне локалне администрације. Да би локална самоуправа дошла до сертификата, треба да испуни 75 посто критеријума.

"Мора да има важећу стратегију локалног развоја, мора да постоји функционалан привредни савет, план имплементације који прати стратегију на годишњем нивоу, план капиталних инвестиција и низ других сегмената који се односе на мере подршке предузетништву, адекватну комуналну инфраструктуру и битно је да прати тржиште радне снаге", објашњава Ивана Богосављевић Чикић из Наледa.

Важно је пратити потребе привреде јер им она пуни око 60 одсто буџета, наводе у граду Панчеву. Први покушај да званично постану град са повољним пословним окружењем је, кажу, пропао, јер су се спотакли о то што организационе јединице за привреду нису имале прецизно дефинисана задужења. Нису одустајали – 2015. стекли су сертификат и наставили да раде на унапређењу пословног амбијента.

"Од изградње нове индустријске зоне, великог улагања у опремање те индустријске зоне. Чим смо то завршили, ми смо добили два директна страна инвеститора. У првој половини ове године имамо 12 писама о намерама за инвестирање у град Панчево, али паралелно с овим развила се и домаћа привреда", каже градоначелник Панчева Саша Павлов.

Програм сертификације и у региону 

Да буду у служби привреде, кроз програм сертификације, који се 2012. проширио на регион Југоисточне Европе, решиле су и неке локалне самоуправе из Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине. Град Бањалука је 2015. добио сертификат.

"Можемо да региструјемо предузетника у року од 24 сата, максимално 48 сати. При пријави за регистрацију практично сад плаћају само две марке. Издавање грађевинских дозвола једношалтерски систем, идемо сад на електронску грађевинску дозволу", објашњава Раденко Комљеновић из Градске управе Бањалуке.

Привредници кажу да им локална самоуправа сертификатом о повољном пословном окружењу шаље позитиван сигнал, јер то значи да је достигла тражени ниво усавршавања.

"Мислимо да је то нешто што се и показало изузетно значајним за само такмичење општина, која ће пре да привуче не само стране него и домаће инвеститоре, и која ће онима који већ делују привредно у одређеној општини дати најбоље могућности", сматра Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије.

Услови за пословање у градовима и општинама који имају сертификат, бољи су 76 одсто него у осталим локалним самоуправама, показало је истраживање. Сертификат важи три године и у Србији кошта између 5.000 и 10.000 евра, наводе у Наледу. Једном годишње, кажу, локалне самоуправе пролазе проверу стручњака да ли и даље испуњавају услове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи