Отворен погон компаније "Кромберг и Шуберт", Вучић обећао Крушевљанима нове фабрике

Немачка компанија "Кромберг и Шуберт" данас је у Крушевцу свечано отворила нови производни погон који се простире на 23.000 квадратних метара, а планира да отвори још једну фабрику у Србији. Доводићемо нове фабрике – хоћемо да запослимо Крушевац, да вратимо наду у будућност свима у Крушевцу, Ћићевцу, Варварину, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Нови погон свечано је отворен данас, а врпцу су пресекли председник Србије Александар Вучић, амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман, градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, представник компаније Жељко Матијевић и директор БИА Братислав Гашић.

Вучић је на отварању истакао да ће Србија остати отворена земља за све који желе да улажу и у њој раде, те да неће обуставити подстицаје, јер новац ствара новац.

"Наставићемо да отварамо фабрике, да запошљавамо људе и уклањамо све препреке развоју и раду. Остаћемо отворена земља за све који желе да улажу у њу и раде. Нећемо застати са подстицајима, јер новац ствара новац. Треба наставити са улагањима", поручио је Вучић.

Сада је свима постало јасно да само две ствари не могу да се блокирају, нагласио је председник, додајући да су једно – време, а друго – отварање фабрика у Србији.

Рекао је да је мало ако каже да је срећан и радостан због отварања фабрике.

"Колико год фабрика да сам до сада отворио, а цифре нећу да изговарам, осим да ниједну нисам затворио, осећам сваки пут узбуђење које је тешко описати", рекао је Вучић.

Указао је да је посетио брачни пар Крстић, Дејана и Драгану, који чекају друго дете, а који су добили посао у овој фабрици, као и да је у фабрици разговарао са једним младићем који је рекао да чека треће дете и да ће "ићи даље".

"Једно што у Крушевцу данас није за велику радост је број новорођене деце у овој години. Морамо да урадимо још много фабрика да бисмо услове направили и да људи виде будућност у овом граду", објаснио је председник.

Вучић је пренео да ће у новој фабрици радити 2.500 људи, а нада се да ће тај број бити и већи.

"За нас постоји само један пут који сами градимо овим фабрикама, инвестицијама и огромним радом који улажемо у себе и земљу. Фабрике су храмови, јер када стигне оваква фабрика једног гиганта индустрије, са њом стигне једна сасвим нова вера, она у себе и у рад, и сопствену будућност. У Србији сам сигуран да је та вера најпотребнија", рекао је Вучић.

Нагласио је да ће српске власти наставити да остају посвећене постизању напретка, посвећене миру, али и компромису који не дира у елементарно достојанство.

Најавио је да ће за неких 20 дана "Кромберг и Шуберт" донети одлуку о новој инвестицији и да ће то бити неки други град.

"Надамо се да ће избор бити Србија, а онда ће бар четири градоначелника морати да се спреме да своје градове представе на најбољи начин. Пожелео бих да у Србији отворе ново постројење. Добро дошли и верујем да ћете бити задовољни као и у Крушевцу", рекао је Вучић.

Радницима је поручио да данас не представљају само себе и своје породице, јер је држава помогла инвестицију са више од девет милиона евра, па их је замолио да на најбољи начин представљају своју земљу, да немачки привредници могу да говоре како имају посла са добрим људима, поштеним радницима, у које вреди улагати у будућност.

Крушевљани су председника дочекали аплаузом и са транспарентом "Хвала, Вучићу", а он им је, у краћем обраћању, поручио да ће бити још фабрика како би било посла за житеље Расинског округа.

Подсетио је да су им се многи смејали и нису веровали када се пре неколико година кренуло у разговоре за фабрику "Кромберг и Шуберт", а данас је у њој, истиче, запослено 560 људи из Крушевца и Расинског округа.

"Биће 2.500 запослено и то није крај. Доводићемо нове фабрике. Хоћемо да запослимо Крушевац, да вратимо наду у будућност свима у Крушевцу, Ћићевцу, Варварину...", рекао је Вучић.

Председник је поручио да су пред нама тешка времена, много притисака и споља и изнутра и да је зато важно да сви останемо јединствени и чврсти и да сачувамо Србију и да она иде напред.

"Да ви будете богатији, да вам деца буду жива и здрава, да их буде много више него што их имамо данас... Све најбоље вам желим и видимо се ускоро неком сличном приликом. Хвала вам", рекао је Вучић.

Компанија "Кромберг и Шуберт" се бави производњом каблова за ауто-индустрију, а у Крушевцу је први кабловски сноп произведен 2017. године.

"Невероватно је да смо већ годину дана испред нашег инвестиционог плана о питању рада и запошљавања. Ако се покаже да су наше капиталне инвестиције исплативе, онда намеравамо да уложимо више и повећамо број запослених на четири хиљаде људи", поручио је председник Групе "Кромберг и Шуберт" Жељко Матијевић.

Навео је да је предузеће "Кромберг и Шуберт" настало 1902. године у Вуперталу, и од породичне компаније и скромних почетака, данас послује на 45 локација у свету са 48.000 запослених.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман рекао је да расте трговинска размена Србије и Немачке, да компаније из те земље запошљавају у Србији око 45.000 људи, а да су немачке инвестиције у Србији око две милијарде евра.

"Наше присуство у Крушевцу није ограничено само на наше компаније већ имамо и добру економску сарадњу са градом. Имамо пројекте у вези са даљинским грејањем, пречишћавањем отпадних вода, то је све важно за европски пут Србије и поглавље 27", каже амбасадор Немачке.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић истакла је да у том граду и Расинском округу није било ауто-индустрије и изразила задовољство што је компанија препознала Крушевац као град са добром пословном климом, који може да испуни потребе у захтеве велике успешне компаније.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво