Кинески фонд спрема милијарду евра за пројекте у Србији

Инвестициони фонд Sino-China Investment Group из Шангаја заинтересован је за финансирање пројеката у Србији посредством Шангајске берзе и спреман је у првој фази да обезбеди око милијарду евра, изјавио је председник компаније Сино-РС Ђин Франк Ли.

Идеја је да се оснује посебан инвестициони фонд за финансирање пројеката у области саобраћаја, енергетике, телекомуникација, пољопривреде и изградње грађевинских објеката и другим, а Ли каже за Танјуг да ће јавно-приватно партнерство бити један од модела финансирања.

Објашњава да ће фонд бити формиран као део глобалне кинеске иницијативе "Појас и пут".

"Главни фокус је на транспорту, аеродромима, лукама, мостовима, комуникацијама, водоснабдевању и одводњавању у урбаним и руралним подручјима, снабдевању електричном енергијом, пољопривреди и основним средствима неопходним за пружање нематеријалних производа или услуга – за науку, образовање, културу и здравствену заштиту", рекао је Ли.

Каже да ће јавно-приватно партнерство, као један од модела, бити комбинација капитала и обвезница, а у разматрању је и излазак на берзу односно међународно тржиште капитала путем иницијалне јавне понуде (ИПО).

"Сврха новог модела финансирања је постизање веће ефикасности, смањење дуга кроз редукцију активе, као и мање јавно задуживање за пројекте и операције на тржишту", навео је Ли.

Према његовим речима, фонд ће бити формиран након што све стране заврше процедуре интерног одобрења, а у међувремену траже одговарајући пилот-пројекат у Србији.

Фонд према међународним стандардима 

Председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић почетком јуна се тим поводом састао у Београду са представницима Инвестиционог фонда Sino-China Investment Group из Шангаја.

"Састанак у Београду није био први који смо имали са Николићем, пошто смо већ одржали један у Шангају заједно са представницима Power China и Шангајске берзе. Представници Шангајске берзе су изразили спремност да учествују у имплементацији пројекта у Србији", рекао је Ли.

Навео је да ће фонд бити успостављен према међународним стандардима и функционисати на транспарентан и тржишно оријентисан начин.

Ли је додао да то значи да ће фонд фукционисати као и сви приватни инвестициони фондови у свету.

Састанку 5. јуна у Београду присуствовали су министри и представници пет министарстава Владе Србије – грађевине, енергетике, трговине, финансија и пољопривреде, рекао је он и додао да је договорено да Министарство рударства и енергетике и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре припреме пилот пројекат и са фондом воде даље разговоре.

Ли истиче да је тај фонд спреман и да су отворени за разговоре са било којим локалним и међународним инвеститорима за сарадњу у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара