Србија, Бугарска и Мађарска се припремају за Турски ток

Безбедност у региону и сигурно снабдевање свим кључним енергентима је заједнички циљ Србије, Мађарске и Бугарске, изјавио је министар енергетике Александар Антић.

Александар Антић је то рекао, након низа билатералних и заједничких састанака са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом и министарком енергетике Бугарске Таменушком Петковом на којима је разговарано о заједничким активностима за изградњу додатних капацитета за транспорт гаса и могућностима прикључења на Турски ток.

"Договорили смо се да у наредном периоду имамо далеко снажнију координацију у смислу развијања нових енергетских пројеката, који ће довести до тога да регион буде енергетски стабилнији и безбеднији и да наши енергетски национални суверенитети буду дефинисани у контексту међусобне сарадње", рекао је Антић.

Он је рекао да снажна координација у наредном периоду треба да буде додатни ветар у леђа за реализацију нових пројеката.

На састанку је, каже, било речи и о заједничком пројекту Србије и Бугарске гасној интерконекцији Ниш - Софија, док је са мађарском страном разговрано о "читавој лепези сарадње у области нафтно гасне привреде".

"Све три државе сагледавају и све остале кључне гасне пројекте и какав је утицај тих пројеката на наше три земље и да ли постоји потреба да градимо неку додатну гасно транспортну инфрастрктуру у Бугарској, Србији и Мађарској".

Антић очекује да ће следећи нефофрмални сусрет са Сијартом и Петковом имати већ у јулу месецу током самита Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе у Софији.

Сијарто: Енегетска безбедност од суштинског значаја

Министар спољних послова и трговине Мађарске Сијарто је рекао да је енегетска безбедност од суштинског значаја у овом делу Европе и да зато треба диверсификовати руте и изворе снабедевања.

Он је говорећи о природном гасу указао на значај да се снабедевање диверсификује, како је рекао, рутом са југа.

"Мислимо да постоји интенција Гаспрома да испоручује гас у регион централне Европе кроз другу цев Турског тока и надамо се да ће наши бугарски пријатељи импелментирати све неопходне инвестиције како би могли да испоручују гас Србији, који би онда ишао ка Мађарској и другим европским земљама", рекао је Сијарто. 

Он је истакао да би та нова рута за снабдевање гасом представљала велики допринос за енергетску безбедност региона и изразио наду да ће имати за то подршку од ЕУ.

"Зато што је то у европском интересу да се унапреди енегетска сигурност у овом реигону", додао је Сијарто.

Он је истакао да је значај још већи с обзиром да су у ту сарадњу укључене две чланице ЕУ и Србија која је кандидат за чланство.

"Верујемо да ће сарадња са нама у области енергетике убрзати европске интеграције Србије и надамо се да нећемо чекати до 2025. да Србија постане чланица ЕУ, како је то предвиђено документом Европске комисије", навео је Сијарто.

Петкова: Добар и користан дијалог 

Таменушка Петкова је рекла да су се три земље ујединиле око могућности сарадње у области транспорта гаса и да ће разговори о сарадњи бити настављени, као би се постигли што бољи резултати за потрошаче све три земље.

Она је казала да су данас имали веома добар и користан дијалог на тему енергетске стабилности у региону и развоја пројеката за природни гас.

Подсетила је да Србија и Бугарска реализују пројекат гасне интерконекције и да је информисала Антића шта су предузели са њихове стране и обрнуто, у смислу извршења заједничке декларације потписане на недавно одржаном европском самиту у Софији.

"Сматрам да је присутан велики потенцијал за развој сарадње у области прородног гаса између Србије, Бугарске и Мађарске", додала је Петкова.

Пројекат Турски ток предвиђа изградњу гасовода који се састоји од две линије капацитета по 15,75 милијарди кубних метара, а укупна вредност пројекта процењена је на 11,4 милијарде евра.

Први, подводни, крак намењен испоруци гаса турским потрошачима завршен је крајем априла ове године, док је друга линија предвиђена за снабдевање гасом земаља јужне и Југоисточне Европе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво