Србија се договорила са ММФ-ом о новом аранжману

Са мисијом Међународног монетарног фонда, Србија је постигла договор о новом аранжману, познатијем као "чуваркућа", који има саветодавну улогу и не укључује финансијску помоћ. Закон о привременом умањењу пензија биће укинут потпуно до краја године, а не фазно, каже Синиша Мали. Са ММФ-ом смо се договорили о повећању плата у јавном сектору, а колико тачно, знаћемо у септембру, рекао је министар финансија.

Нови програм "Инструмент координације политика" (ПЦИ) осмишљен је с циљем да обезбеди оквирну политику за земље које не захтевају финансијску подршку, а током трајања овог програма ММФ има више саветодавну него контролну улогу. 

Предвиђено је да аранжман траје 30 месеци. 

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је Србија испунила све услове како би већ у јулу потписала нови аранжман са Међународним монетарним фондом, који ће трајати до јануара 2021. 

Реч је о аранжману познатијем као "чуваркућа", који подразумева саветодавну улогу ММФ-а, а не финансијску помоћ.

Наводећи да су вођени тешки али конструктивни преговори са мисијом ММФ-а, Мали је рекао да последњи подаци говоре да, у прва три месеца ове године, Србија бележи раст привреде од 4,6 одсто.

То је, како је констатовао, огроман раст који нас сврстава у "топ три економије у Европи" када је реч о стопама привредног раста.

"До краја године наш раст ће бити 3,5 или 3,6 или 3,7 одсто, што су већ високе стопе раста", истакао је Мали. 

Министар финансија изјавио је да ће се у септембру тачно знати колико ће бити повећање плата у јавном сектору и пензија.

"ММФ инсистира да се са том цифром не излази до септембра, када ће се тачно знати како нам стоји буџет за 2018. годину, односно за 2019. годину", рекао је Мали на конференцији за новинаре са представницима ММФ-а.

Мали је прецизирао да је са том међународном финансијском институцијом договорено да ће Закон о привременом смањењу пензија бити потпуно, а не фазно, укинут до краја године.

"Била је идеја да идемо фазно, али ми имамо довољно фискалног простора да то у потпуности урадимо ове године и то је сјајна вест за наше најстарије суграђане", истакао је Мали.

Министар финансија је додао да је договорено да ће се повећати пензије за све оне пензионере који нису били обухваћени тим законом.

Најавио је да ће у септембру, када се очекује поновни долазак мисије ММФ-а, бити познато колико фискалног простора, односно новца имамо у буџету како би то повећање било што значајније и што веће.

"Још је рано да изађемо са правим, тачним цифрама, зато што је јун месец. Све иде како треба у нашем буџету и приливи и имамо велики суфицит и тај ће износ бити што већи могући", рекао је Мали говорећи о повећању пензија.

Када је реч о платама у јавном сектору, Мали каже да су са ММФ-ом о томе били тешки разговори, али да је ипак договорено повећање плата у јавном сектору.

"Колико тачно, знаћемо исто тако у септембру ове године, када будемо видели тачан буџетски простор који имамо за ову намену. Очекујем значајно повећање плата, али што је још важније, очекујем и почетак реформи платних разреда, односно платног система у јавном сектору, који очекујемо да ћемо почети већ од јануара 2019", изјавио је Мали.

ММФ: Макроекономски изгледи Србије су и даље добри 

Шеф мисије ММФ-а Џејмс Руф је издао саопштење у којем се каже да ће, на основу прелиминарних налаза мисије, тим ММФ-а припремити извештај који ће, након што га одобри управа, бити представљен Извршном одбору ММФ-а, ради разматрања и доношења коначне одлуке. 

Разматрање тог договора на седници Извршног одбора ММФ-а је оквирно планирано за средину јула, навео је Руф.

"Мисија ММФ-а је на нивоу тима са властима Србије постигла договор који треба да одобри руководство и Извршни одбор ММФ-а, о макроекономским политикама и реформама које треба да подржи ПЦИ", појаснио је Руф.

Прецизира да је ПЦИ нови инструмент који је ММФ увео током 2017. године у циљу пружања подршке земљама као што је Србија, за које би био користан оквир политика предвиђен програмом ММФ-а, али којима није потребна финансијска подршка ММФ-а.

Програм подржан од ПЦИ има за циљ одржање макроекономске и финансијске стабилности и остваривање напретка у реализацији амбициозног плана структурних и институционалних реформи ради подстицања брзог и инклузивног раста, отварања нових радних места и подизања животног стандарда. 

"Под овим политикама, макроекономски изгледи Србије су и даље добри. Раст је достигао 4,6 процената међугодишње у првом кварталу и очекује се да ће достићи најмање 3,5 процената у овој години. Инфлација је и даље ниска и процењује се да ће бити око два процента до краја 2018. године, захваљујући подршци одговарајуће монетарне политике Народне банке Србије", јасан је Руф.

Наводи и да фискална политика под окриљем ПЦИ има за циљ очување позитивних резултата које није било лако постићи, у циљу обезбеђења стабилне силазне путање јавног дуга, уз пружање подршке бржем одрживом расту.

Руф каже да ММФ очекује да ће јавне финансије и ове године забележити суфицит.

"Од 2019. године па надаље, циљ програма је низак укупни дефицит, што би довело до смањења јавног дуга на ниво испод 50 процената БДП-а до краја програма и обезбедило би простор за повећање капиталне потрошње, као и за одређена таргетирана смањења пореског оптерећења привреде и рада", навео је Руф.

Такође, додао је, овај програм би омогућило укидање привремених смањења пензија из времена кризе, као и прелазак на нови систем зарада у јавном сектору, уз обезбеђење да не порасте удео масе пензија и плата у БДП-у. 

"Програм ће подржати свеобухватан пакет реформи државне управе. Завршетак реформи система запошљавања и зарада биће од кључне важности за унапређење ефикасности јавних служби и обуздавање текуће потрошње. Бољи оквири за управљање јавним инвестицијама ће утицати на боље извршење и смањење недостатака у јавној инфраструктури", навео је Руф.

Према његовим речима, реформа пореске администрације ће помоћи да се повећа ефикасност наплате пореза и унапреди пословна клима, а јачање фискалних правила ће обезбедити одрживост буџетске политике на средњи рок.

Постојећи оквир за таргетирање инфлације је, наводи, и даље одговарајући у смислу одржавања стабилне инфлације и апсорпције екстерних шокова. 

ПЦИ, каже Руф, има за циљ даље јачање координације са Управом за јавни дуг у сврху управљања ликвидношћу и промовисање динаризације.

"Реформе надзора и регулације у финансијском сектору фокусираће се на унапређење отпорности, пуно усклађивање са стандардима ЕУ и завршетак реформи државних финансијских институција", истиче Руф и додаје да ће ПЦИ такође подржати власти Србије у напорима да се позабаве утврђеним слабостима оквира за спречавање прања новца и финансирања тероризма.

Наводи и да примена свеобухватног пакета структурних и институционалних реформи има за циљ унапређење пословног окружења ради пружања подршке бржем привредном расту предвођеном приватним сектором. 

"Приоритети у погледу политике укључују борбу против сиве економије, даље повећање учешћа у радној снази, реформисање или изналажење трајног решења за јавна и државна предузећа, и унапређење квалитета и транспарентности државне статистике", закључио је Руф, уз захвалност властима Србије на гостопримству и, како је навео, тесној сарадњи.

Табаковић: У априлу најнижи ниво проблематичних кредита до сада

Ниво проблематичних кредита (НПЛ) у банкарском сектору Србије на крају априла износио је 8,8 процената, што је најнижи ниво откако се овај податак прати, саопштила је гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

На конференцији за новинаре са министром финансија Синишом Малим и представницима ММФ-а, Табаковићева је навела да је претходни податак показао да је ниво НПЛ-ова био 9,2 одсто.

"Значајним снижавањем референтне каматне стопе, Народна банка Србије је утицала да каматне стопе на динарске кредите привреди и грађанима падну на најнижи ниво, доприносећи и на тај начин расту расположивог дохотка", изјавила је Табаковићева.

То су, каже, чињенице и резултати који су постигнути захваљујући доследном спровођењу економског програма договореног са ММФ-ом, али истиче да остаје још много тога да се уради и да се Србија, када постигне договор, тог договора и придржава.

Нагласила је да трећу годину заредом постоји пуна покривеност дефицита страним директним инвестицијама, да је инфлација ниска и стабилна, као и да је релативно стабилан курс, те да је задатак одржати постигнуте резултате у реформи чији је крајњи исход повећање запослености у приватном сектору и побољшање животног стандарда свих грађана.

Очекује да ће уз помоћ ММФ-а одржив раст бити заснован пре свега на инвестицијама које ће повећати производњу, извоз и запосленост. 

Истакла је да се одржив развој заснива на одличним резултатима фискалне политике који су постигнути координацијом Владе Србије и НБС.

Постигнути резултати омогућили су и да нови аранжман буде у форми саветодавног, нефинансијског Инструмента за координацију политика, те се закључење новог аранжмана са Србијом очекује средином јула.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво