"Беко" изашао из стечаја

После више од 15 година чекања, акционари београдског предузећа "Беко" а. д. у стечају могу се надати скорој исплати. Стечајни судија Михајло Коруга поднео је 8. јуна завршни рачун делимичне деобе. На рачуну београдских "кројача" сада је преко 2,8 милијарди динара, тако су једна од ретких фирми која ће исплатити све повериоце, а остаће им новац и за исплату око 5.000 акционара, бивших радника.

Огромна имовина "Бека" ни после 15 година није нестала. На добитку ће бити и мали акционари и пензиони и акцијски фонд, јер могу да рачунају на око 40 одсто од готово 23,5 милиона евра.

"Ми смо предложили да се износ од 2,821 милион подели акционарима, с тим што око 40,54 одсто припада држави, што је 1,143 милиона динара, а остали део би припао акционарима. С тим што је једна акција вреднована износом од 5.194 динара, тако да би један акционар који има 100 акција добио око 520.000 динара", каже стечајни управник Михајло Коруга.

Централна зграда "Бека" у стечају продата је још 2007. године и ту се највише пара зарадило. За продају су остале још две робне куће у Београду и Врбасу и продавнице од чије се продаје очекује додатних три милиона евра прихода у стечајној маси.

Нажалост, многи радници нису дочекали да наплате своје акције у фабрици. Али јесу њихови наследници.

"Акције чекамо брат и ја скоро 16 година, наследили смо их од наше покојне мајке, која је радила у фабрици. И да кажем, правда је задовољена, иако нисмо још добили. Да је то било мало раније, можда би се тај новац паметније улагао", рекла је наследница Весна Ђоловић.

Иако би стечајни суд могао да одобри исплату већ средином јула, Војска Србије би то могла да успори па и умањи износ за исплату.

Наиме, војсци је од имовине "Бека" исплаћено 3,5 милиона евра, а они сматрају да им припада 12 милиона евра, због чега су се обратили Врховном касационом суду.

број коментара 0 пошаљи коментар