"Танап" – пројекат мира и стабилности у региону

Турска данас отвара гасовод "Танап" којим ће добијати гас из Азербејџана преко Грузије, а Европа нове дотоке гаса. Србија настоји да се преко Бугарске прикључи на нови гасовод. Пуштању у рад, на позив туског председника Реџепа Тајипа Ердогана, присуствоваће и председник Србије Александар Вучић.

"Трансанадолијски гасовод 'Танап' је пројекат мира и стабилности у региону", изјавио је турски премијер Бинали Јилдирим.

"'Танап' је стратешки пројекат за Турску, Азербејџан и читаву Европу", изјавио је Јилдирим уочи  свечане церемоније отварања тог гасовода у Ескишехиру у Турској који је планиран за 17.30 по нашем времену. 

"Азербејџан, користећи своје енергетске потенцијале, и Турска, користећи своје капацитете за транспорт, успели су да измене енергетску мапу региона", саопштено је из кабинета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

"Танап - Трансанадолијски гасовод" надовезује се на "Тап - Трансјадрански гасовод". Заједно чине Јужни гасни коридор, који ће кроз више земља допремати гас до Италије. Има и подршку Европске уније.

Гасовод "Танап", вредан 10 милијарди долара и дужине 1.850 километара, повезује Каспијски басен са југоисточном Европом, а реч је о пројекту који треба да транспортује гас од азербејџанског налазишта Шах Дениз 2 на Каспијском мору кроз Турску до Европе.

број коментара 0 пошаљи коментар