"ЕБРД ће трансформисати Београд у центар својих активности на Балкану"

Европска банка за обнову и развој трансформисаће Београд у центар својих активности на Западном Балкану, изјавио је потпредседник ЕБРД-а Ален Пију, што ће, како је оценио на састанку са председником Привредне коморе Србије Марком Чадежом, означити велику позитивну промену.

Тим ЕБРД-а похвалио је пословни и инвестициони амбијент у Србији и позитивно оценио економску стабилност и развојни пут земље, изражавајући интерес за унапређење финансијског тржишта Србије, успостављање оквира за микрофинансирање, сарадњу на регионалним пројектима у области инфраструктуре и енергетике, као и за даљи развој великих компанија.

"Привредну комору Србије видимо као веома важног партнера у подршци имплементацији великих инфраструктурних пројеката, посебно у унапређењу ефикасности њихове реализације", указао је Пију.

Према његовим речима, у плану је нови програм комбиноване финансијске подршке ЕБРД-а и Европске уније за мала и средња предузећа, који ће бити размотрен и са министром финансија.

На састанку је оцењено да простора има и за унапређење "вентуре" капитала у Србији, као форме финансирања малих компанија са потенцијалом за раст, као и да је добар тренутак за убрзање приватизације великих система и довршетак реформи.

Председник ПКС-а Марко Чадеж је, на састанку представницима менаџмента ЕБРД-а, истакао утицај и значај подршке ЕБРД-а унапређењу економске интеграције региона и указао да су, уколико желимо раст који ће нас приближити Европској унији, неопходни нови механизми и заједничке институције које ће синхронизованим активностима, олакшати проток робе, услуга и људи.

Према његовим речима, у фокусу инвеститора у овом тренутку су едукација и дигитализација.

Чадеж је представио јединствену платформу за инвеститоре, развијену на регионалном нивоу, као први производ заједничке коморе Западног Балкана, који промовише регион од 18 милиона људи као јединствену инвестициону дестинацију.

"Са друге стране, на националном нивоу, развијамо нове платформе и сервисе подршке страним и домаћим инвеститорима и компанијама, а као подршку расту малих и средњих предузећа, ПКС је основала Центар за дигиталну трансформацију који ће помагати малим и средњим предузећима да израде дигиталну стратегију, али ће нудити и конкретне сервисе", изјавио је Чадеж.

Центар, са једне стране, повезује предузећа којима је неопходна подршка у процесу дигитализације пословања, а са друге, носиоце технологија који могу да допринесу дигитализацији и проналази начине финансирања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво