"Лидл" стигао у Србију, Вучић на отварању логистичког центра

Компанија "Лидл", немачки прехрамбени трговински ланац број један у Европи, стигла је и у Србију. У присуству председника Србије Александра Вучића отворен је логистички центар у Новој Пазови. До краја године биће отворено 16 продавница, најавио је Вучић.

Долазак "Лидла" у Србију не значи само отварање ланца супермаркета, то је симбол напретка и говори да се Србија придружује успешним државама, поручио је председник Александар Вучић из Нове Пазове, где је немачка компанија отворила логистички центар као први корак ка отварању својих продавница у нашој земљи.

Председник Србије и генерални директор компаније "Лидл Србија" Томислав Шапина су притиском на дугме подигли рампу за први камион "Лидла", који је стигао у новоизграђени логистички центар.

То је, истакао је председник Србије, још један корак на дугачком и захтевном путу ка европским стандардима живота за све наше грађане.

Указао је да је вредност инвестиције у Новој Пазови 55 милиона евра, да ће до краја године бити отворено и 16 продавница "Лидла", у којима ће посао имати 1.500 од чак 23.000 оних који су се кандидовали за рад у тој компанији у Србији.

Вучић је истакао да је долазак "Лидла" значајна инвестиција за Србију на 45.000 квадратних метара логистичког центра и истакао да је на изградњи центра радило више од 50 домаћих компанија и око 2.000 радника.

"Важност овог логистичког центра као и целе инвестиције 'Лидла' у Србији превазилази важност обичног супермаркета, то је симбол, један од најзначајнијих симбола напретак", рекао је председник Вучић.

Рекао је да га је изненадила обученост и срдачност запослених радника, који су, каже, показали невероватну енергију.

Указао је да ће грађани имати прилику да купују квалитетне производе што се види и по систему провере квалитета.

Рекао је, коментаришући презентацију компаније и квалитет провере производа који долазе у "Лидл", да се "јабукама мери температура, чешће него што човек мери температуру детету, мере јој слаткоћу, тако да оно што дође до потрошача, да ће та јабука проћи тежи 'систематски преглед' него било ко од нас када је у војску ишао".

"Нема никакве сумње да ће грађани Србије волети 'Лидл'. До краја године требало би да имамо 16 продајних објеката широм Србије који ће запошљавати 1.500 радника, данас запошљава 502 радника", рекао је Вучић.

Око 300 домаћих артикала се већ налази у "Лидлу", рекао је и замолио надлежне у "Лидлу" да прошире асортиман тих производа.

Председник је, говорећи о доласку страних компанија у Србију, најавио и скори долазак чувеног ланца "Старбакс" у Србију.

Навео је да грађани Србије желе бољи живот, квалитетну робу по нижим ценама и од оних у европским земљама, желе да свој новац троше мирно и рационално, а имаће га све више.

Како је рекао, претекли смо чак и неке земље ЕУ, Бугарску, по висини примања и плата, које су сада иза нас, а ако радимо вредно и радно, моћи ћемо да напредујемо.

Навео је да је наш народ уморан од ратова и мржње и приближавамо се европским стандардима.

Он је захвалио немачким пријатељима који су помогли долазак ове инвестиције и изнео податак да фирме из те земље запошљавају 45.000 људи у Србији.

Најавио је, још једном, да ће до краја године бити подигнуте плате и пензије.

Да ли ће то бити шест или седам одсто, то је ствар договора с ММФ-ом, такође, "али биће свакако значајно повећање".

Најавио је и отварање још једне немачке фабрике у Крушевцу, захвалио, како каже, "мом Шваби", саветнику послатом из немачке владе Јeргу Хескенсу, немачком амбасадору Акселу Дитману...

Додао је да европски животни стандард почиње са европским квалитетом хране и да она мора и овде да буде истог квалитета као у земљама ЕУ.

"Од сада ћемо и ми имати тај квалитет, а радимо на томе да то буде стандард који ћемо да прихватимо свуда", рекао је председник Вучић, захвалио радницима на прегалаштву и раду и поручио: "Честитам вам и хвала свима, живела Србија."

Свечаности у Новој Пазови присуствовали су и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, председник Владе Војводине Игор Мировић, амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман и председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић.

Дитман је навео да је "Лидл" пример све интензивнијих економских односа Немачке и Србије.

"Немачка је трговински партнер број један Србије, остварујући обим робне размене од 4,3 милијарде евра. У Србији послује око 400 немачких компанија које запошљавају 45.000 радника и од 2000. године уложиле су две милијарде евра", навео је Дитман.

Покрајински премијер Игор Мировић изјавио је да долазак "Лидла" у Србију, као и многе друге инвестиције у претходном периоду, показују право лице наше земље.

"Повећава се број запослених и подиже конкуренција у трговини доласком тог међународног малопродајног ланца. Бренд 'Лидла' ће допринети даљем угледу наше економије, то је значајан сигнал за инвеститоре", рекао је Мировић.

Генерални директор "Лидла Србија" Томислав Шапина рекао је да је данашње отварање логистичког центра важан догађај за "Лидл".

"Јер смо корак ближе да кроз пажљиво одабран асортиман и наше 'Лидл' брендове, потрошачима у Србији понудимо јединствено искуство куповине, свеже и квалитетне производе, и најбољи однос цене и квалитета."

Шапина је потврдио да "Лидл" долази као дугорочан партнер, који жели ту да остане и да се заједно развија са нашом земљом.

Председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић рекао је да ће у тој општини бити још пуно инвеститора и да су због тога значајно унапредили инфраструктуру.

"Лидл" је део немачке "Шварц групе". У свету свакодневно услужи око десет милиона купаца у више од 10.000 продавница, а производи се складиште у преко 150 логистичких центара.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво