Поранила берба вишње, воћари и купци чекају цену

Иако је берба познате облачинске вишње почела на територији целе Србије, произвођачи у многим крајевима још не знају по којој цени ће продавати овогодишњи род. Као и претходних година, надају се да ће откупна цена за који дан бити позната и да она не би требало да буде нижа од 50 динара по килограму. Због високих температура у протекла два месеца, у Поморавском крају берба вишње почела је неколико дана раније.

Стотину берача на парцелама Луке Миличића у Ковачевцу код Јагодине протеклих неколико дана обрало је више од 60 тона вишње. Род је солидан, квалитет нешто слабији. Миличић је већ уговорио испоруку од око 130 тона тог воћа.

"Пратимо цену која се на тржишту издиференцира и лако се око тога договоримо", каже Лука.

Захваљујући дугогодишњој, успешној сарадњи и брзој исплати за бербу и ове године одазвао се велики број берача. Задовољни су послом, а раде и старији. Уберу и по 20 гајби вишања.

Вишња је најзначајнија пољопривредна култура у општини Књажевац и њену производњу локална самоуправа интензивно подстиче.

"Књажевац већ можемо назвати општином вишње, јер је последњих неколико година, пре свега интензивним субвенционисањем од неких 500 хектара, отишла на преко 3.000 хектара под воћем. Цена вишње се и даље формира, за прву класу се очекује да буде 70-80 динара", наводи Игор Стевановић, заменик председника општине Књажевац.

Стручњаци напомињу да су климатске промене допринеле да воће, пре свега вишња, истовремено сазри у целој Србији.

"Имамо сада плантаже које крећу са бербом у Лесковцу, Топлици, Шапцу и практично цела Србија креће бербу вишње. То је, наравно, лоше и за произвођаче и за бераче, лоше је за хладњачаре, све то треба одрадити, прерадити и спремити за извоз", објашњава Драган Пауновић, агроекономиста из Прокупља.

Брање вишања трајаће две недеље, а већина произвођача у Србији за сада највише брине да бербу заврши у оптималном року.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво