Отварање гасовода "Танап", Турска постаје гасно чвориште

Турска у уторак отвара гасовод "Танап", којим ће добијати гас из Азербејџана преко Грузије. Тиме Европа добија нове дотоке гаса. Србија настоји да се преко Бугарске прикључи на нови гасовод. Пуштању у рад, на позив турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, присуствоваће и председник Србије Александар Вучић.

"Танап – Трансанадолијски гасовод" надовезује се на "Тап – Трансјадрански гасовод". Заједно чине Јужни гасни коридор, који ће кроз више земља допремати гас до Италије. Има и подршку Европске уније.

"На овом гасоводу није примењен Трећи енергетски пакет због кога је, да кажем, страдао 'Јужни ток' и због кога је проблем и са 'Турским током'. То је једна алтернатива", истиче бивши дипломата Срећко Ђукић.

Турска већ има два директна дотока руског гаса "Плавим" и "Трансбалканским" гасоводима, а ускоро ће добити и трећи – "Турски ток". Са "Танапом", који је алтернатива руском гасу, Турска постаје значајно гасно чвориште.

Наша земља са Бугарском развија пројекат гасовода Ниш–Софија и са суседима покушава да се избори за другу цев "Турског тока".

"Бугарска је нама кључна", рекао је Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије.

Наводи да су Вучић и Борисов пре отприлике месец дана вероватно направили добре договоре да се направи конекција између Бугарске и Србије.

"Тренд потрошње гаса у Европи рапидно расте, мислим да ће ове године премашити 200 милијарди кубних метара гаса. Прошле године је износио око 190 милијарди кубних метара и без сумње, нема социјалног и економског развоја у 21. веку без природног гаса", поручује Срећко Ђукић.

Гасовод "Танап" постаје још важнији с обзиром на најаву "Гаспрома" да ће од следеће године обуставити испоруке гаса преко Украјине.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи