Отварање гасовода "Танап", Турска постаје гасно чвориште

Турска у уторак отвара гасовод "Танап", којим ће добијати гас из Азербејџана преко Грузије. Тиме Европа добија нове дотоке гаса. Србија настоји да се преко Бугарске прикључи на нови гасовод. Пуштању у рад, на позив турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, присуствоваће и председник Србије Александар Вучић.

"Танап – Трансанадолијски гасовод" надовезује се на "Тап – Трансјадрански гасовод". Заједно чине Јужни гасни коридор, који ће кроз више земља допремати гас до Италије. Има и подршку Европске уније.

"На овом гасоводу није примењен Трећи енергетски пакет због кога је, да кажем, страдао 'Јужни ток' и због кога је проблем и са 'Турским током'. То је једна алтернатива", истиче бивши дипломата Срећко Ђукић.

Турска већ има два директна дотока руског гаса "Плавим" и "Трансбалканским" гасоводима, а ускоро ће добити и трећи – "Турски ток". Са "Танапом", који је алтернатива руском гасу, Турска постаје значајно гасно чвориште.

Наша земља са Бугарском развија пројекат гасовода Ниш–Софија и са суседима покушава да се избори за другу цев "Турског тока".

"Бугарска је нама кључна", рекао је Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије.

Наводи да су Вучић и Борисов пре отприлике месец дана вероватно направили добре договоре да се направи конекција између Бугарске и Србије.

"Тренд потрошње гаса у Европи рапидно расте, мислим да ће ове године премашити 200 милијарди кубних метара гаса. Прошле године је износио око 190 милијарди кубних метара и без сумње, нема социјалног и економског развоја у 21. веку без природног гаса", поручује Срећко Ђукић.

Гасовод "Танап" постаје још важнији с обзиром на најаву "Гаспрома" да ће од следеће године обуставити испоруке гаса преко Украјине.

број коментара 8 пошаљи коментар
(уторак, 12. јун 2018, 11:32)
anonymous [нерегистровани]

@Gasovod

Ући ће, ући. Не брини ти за то, пара врти где бургија неће. Бугарима требају паре а западној Европи гас а кад уђе код Бугара проћи ће и кроз Србију.
Не заборави да без обзира на политику Бугари традиционално нагињу Русима.

(уторак, 12. јун 2018, 10:48)
anonymous [нерегистровани]

Gasovod

Može u Turskoj biti koliko god hoćete gasovoda ali je najvažnije koliko će njih ući u Bugarsku i dalje u Evropu.

(уторак, 12. јун 2018, 09:22)
anonymous [нерегистровани]

Za one slabo informisane kiji misle da Rusija nije u toku

Gasovod je koristan i danas se pušta u rad što je dobro, ali svako zna da ta količina gasa opet nije dovoljna Evropi,a sam Azerbejdžan je veliki uvoznik gasa iz Rusije. Baku prodaje na zapad, ali određenu količinu uvozi. U međuvremenu Gasprom obara rekorde po izvozu gasa u EU na potražnju te iste EU.

(уторак, 12. јун 2018, 08:47)
anonymous [нерегистровани]

Nas i Rusa ... sve manje i manje

Naime, veliki udarac za ruske ekonomske i geostrateske interese. Ostvaruje se alternativni i konkurentski izvor snabdevanja gasom iz prebogatih nalazista Azerbejdzana i Kaspijskog basena .

(уторак, 12. јун 2018, 07:33)
anonymous [нерегистровани]

Veliki uspjeh Turske i Rusije

Niti rusenje aviona...niti drzavni udar u Turskoj........nisu omeli ovaj gasovod......Ovo je jak udarac SAD i Velikoj Britaniji..........bojim se da ce vec smisliti neki sukob....U Ukrajini su uspjeli...mozda Gruziju ponove??ili Kipar???Nece oni ovaj ekonomski prosperitet tako lako promatrati.......

(уторак, 12. јун 2018, 04:36)
anonymous [нерегистровани]

Turska

postaj najvece cvoriste prirodnog gasa , ali postaje i najaca sila u tom regionu bas zbog tog gasa.

(уторак, 12. јун 2018, 00:51)
Aco [нерегистровани]

I tako ce

turci unistiti ukrajince.Miljarde dolara ce turci da uzimaju zahvaljujuci tranzitu gasa.

(понедељак, 11. јун 2018, 23:45)
gas [нерегистровани]

Ruski gas

bugarska nece dobiti krak iz turskog toka