Каква је будућност "Комерцијалне банке" и "Поштанске штедионице"?

ЕБРД је један од власника "Комерцијалне банке". Њен потпредседник Алан Пију, за РТС најављује да ће с Владом Србије разговорарати о докапитализацији и будућности те, једне од три преостале банке у којима је држава већински власник. Стручњаци кажу да "Поштанску штедионицу" и "Комерцијалну банку" не би требало продавати.

Добро је прошла година за српске банке, па и за "Комерцијалну" и "Поштанску штедионцу". Заједно су оствариле профит од готово 100 милиона евра.

"Банка Поштанска штедионица са преко 2.000 запослених, као ритејл банка, односно банка становништва, остварила је у прошлој години добит од 3,9 милијарди", каже Бојан Кекић, председник Извршног одбора "Поштанске штедионице".

"Оно што је важо и што је став Владе Републике Србије, јесте да се изврши реструктурирање банке, да банка редукује послове са великим и средњим компанијама, да се ослони на ритејл банкинг, односно рад са становништвом, што је и иначе, за ову банку, по мом мишљењу, најбоља стратегија", каже Хасан Ханић, декан Београдске банкарске академије. 

После неспретног уговора о докапитализацији пре 12 година где су страни улагачи, међу њима и ЕБРД, стекли мањински удео у власништву, "Комерцијална банка" није имала велику корист. По уговору редовно је требало да јој се увећава капитал, што је држава и учинила финансијском инјекцијом од 100 милиона евра.

Криза и ненаплативи кредити у међувремену су јој умањили и вредност. И сад се држава нашла на прекретници – или да је додатно докапиитализује или да је изгуби, односно препусти осталим сувласницима међу којима је и ЕБРД.

"О могућим решењима за 'Комерцијалну банку', као и о питањима јавно-приватног партнерства за концесије попут аеродрома 'Никола Тесла', разговараћемо с премијером и члановима владе", наводи Алан Пију, потпредседник ЕБРД-а.

"Када је реч о 'Комерцијалној банци', уколико Европска банка буде одлучила, јер има право да прода своје акције, у том случају мислим да би из економских и много других разлога, држава требало да откупи тај удео према договореној цени, тако да наша земља у том случају има једну снажну домаћу банку", додаје Ханић.

Упућени кажу да се месецима са страним сувласницима полемисало о томе ко ће бити директор "Комерцијалне банке" – домаћи или страни. Нису за то да држава прода "Поштанску штедионицу", а кажу није ни ММФ .

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 12. јун 2018, 13:31)
manjinski akcionar [нерегистровани]

manjinski akcionar

Pa neka otkupe i od manjinskih akcionara po dogovorenoj ceni sa EBRD-om i neka Banke budu 100% u Državnom vlasništvu.

(уторак, 12. јун 2018, 07:44)
anonymous [нерегистровани]

Svakako zadržati

Ove dve banke u domaćem vlasništvu,jer bez toga nema garancije za razvoj domaće privrede.