"Србији потребна гасна интерконекција са југом Европе"

У турском граду Ескишехиру свечано ће бити отворен гасовод "Танап", који повезује Каспијски басен са југоисточном Европом. Сваки гасовод који долази са јужне стране Европе значајан је и користан за Србију каже за РТС председник Удружења за гас Војислав Вулетић.

Гасовод "Танап" могао би да буде једно од решења за Србију како да обезбеди енергетску стабилност у наредном периоду и смањи зависност од гаса који долази из Русије, рекао је Војислав Вулетић гостујући у Дневнику РТС-а.

"Сваки гасовод који долази са јужне стране Европе је значајан и користан за јужни део Европе па тако и Србију. Овај гасовод ће имати капацитет од око 30 милијарди кубних метара гаса тако да ће имати довољно и за наше потребе", каже Вулетић.

Тим поводом, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган позвао је на свечаност и председника Србије Александра Вучића.

"Нама истиче уговор 2019. године са 'Гаспромом', о чему се мало говори. Односи између Србије и Турске су све бољi а Србија је енергетски веома зависна због чега је председнику Вучићу и упућен позив како би се разговарало о евентуалном повезивању Србије на овај гасовод", сматра Вулетић. 

Завршетак радова на гасоводу "Танап" очекује се до 2020, до када би требало да буде завршена и гасна интерконекција између Србије и Бугарске.

"Србија поступа паметно радећи на повезивању са Бугарском да нам се не би десило да гас дође из Турске до Бугарске а да ми гасовод према Бугарској немамо. Ми морамо унапред да размишљамо о енергетској стабилности после 2020.", закључио је председник Удружења за гас Војислав Вулетић.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 11. јун 2018, 11:19)
anonymous [нерегистровани]

Bravo

Gsp Vuleticu....hvala na kratkom i jasnom komentaru polozaja nase zemlje u odnosu na snadbjevanje gasom........Ima Srbija jos pametnih i sposobnih ljudi.......