ММФ у Београду, Мали се састао са Руфом

Делегација ММФ-а у наредна три дана разговараће са српским званичницима како би окончала преговоре о новом аранжману. Са шефом мисије Фонда Џејмсом Руфом састао се министар финансија Синиша Мали.

Претходни, трогодишњи споразум завршен је у фебруару и овај нови би требало да буде наставак рада на већ започетом – реформи јавних предузећа, управе и систему плата и пензија.

Нови аранжман са ММФ-ом, за разлику од претходног, који је био контролни и када је из предострожности Србија могла да користи финансијску помоћ, требало би да буде саветодавни, такозвани чуваркућа. Неће укључити финансије, али би трајао као и претходни – око три године.

Уочи финализације договора са ММФ-ом, и министар финансија и стручњаци су сагласни да је он Србији потребан како би привреда расла, била конкуретна, али да у томе има доста изазова.

Уочи преговора са ММФ-ом Синиша Мали је рекао да очекује тешке, али конструктивне разговоре. "Већ четири године радимо са њима и оне најтеже одлуке су иза нас", рекао је Мали.

Навео је да је у претходном периоду идеја била да се стабилизују финансије. "То смо успели, за грађане је важно да знају да из месеца у месец остварујемо суфицит у нашем буџету, дакле фискална дисциплина је на нивоу, водимо рачуна о сваком динару", истакао је министар финансија.

Указао је да је циљ новог аранжмана да се настави са оним добрим што је урађено – фискалном дисциплином и да се води рачуна о сваком динару, али и да се отвори простор за раст инвестиција и БДП-а.

"Раст БДП-а је у прва три месеца био 4,6 одсто, наша економија је једна од најбрже растућих у Европи, желимо да наставимо тим путем јер нам то отвара пут за нове инвестиције, нова радна места, раст плата и пензија, о чему ћемо такође разговарати са ММФ-ом", закључио је Мали.

Ружић са Руфом о реформи система плата

И министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је са Руфом о резултатима реформе јавне управе, са посебним освртом на реформу система плата.

Министар је истакао да на лето започињу преговори са синдикатима о утврђивању коефицијената у јавним службама и да је то најтежи посао јер се реформа система плата односи на 470.000 запослених.

Ружић се захвалио мисији ММФ-а на подршци у претходном периоду и истакао наду да ће се у наредном периоду сарадња продужити јер, како каже, експертска подршка биће од великог значаја да се са рефором система плата настави.

Ту подршку, како је истакао, највише очекује у погледу утврђивања финансијских ефеката промена које реформа доноси.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 11. јун 2018, 10:44)
anonymous [нерегистровани]

Mimohod

Onako u mimohodu nemo posmatramao one koji nam zagorcavaju zivot,na radost nasih politicara. Tuga,jad i cemer....Ja bosiljak sadim, meni Fridrih Nice !!!