Креће жетва, ратари очекују просечан род

У Србији је почела жетва јечма, први резултати обећавају добар род а, како се очекује, у наредних десетак дана почеће и жетва пшенице којом је претходне јесени засејано 670.000 хектара.

Пољопривредни произвођач из Шапца Филип Драгојевић претходне јесени је засејао пшеницу на десет хектара. Применио је комплетну агротехнику, па очекује и просечан род.

"Око пет до шест тона максимално. Највише би нам одговарало да на ове услове који нас очекују цена буде двадесет динара. Ускоро ће и жетва, за максимално десет дана", каже Филип.

На имању пољопривредног предузећа "Златица" ових дана су почели жетву јечма. Први приноси се крећу око седам тона а очекује се и добар род пшенице која је засејана на 547 хектара.

Директор "Златице" Драган Васић је указао да је производња била нешто скупља у односу на претходне године. И он очекује жетву за неких десетак до петнаест дана, ако се наставе овакви временски услови.

"Принос се очекује на нивоу прошле године, можда и нешто бољи, пошто смо у протеклом периоду имали добру кишу. Зависи од високих температура наредних дана", навео је Васић и додао да је претходне године просечан принос био 7.900 килограма.

Иначе, претходне јесени на подручју пет општина средњег Баната пшеница је засејана на 55.000 хектара, што је за око петнаест до двадесет одсто више у односу на прошлу годину.

Какав се род може очекивати на подручју целог Баната и када ће почети жетва?

"Оно што условљава жетву пшенице је садржај влаге у зрну, када се тај садржај спусти на задовољавајући минимум, значи четрнаест посто, тада ће почети и жетва. Свакако да то даље овиси од временских услова, али, гледајући сада, температуре су доста високе, око тридесет степени. Очекујемо жетву већ за седам до десет дана", објашњава Зорица Рајачић из Пољпривредне Стручне Службе Зрењанина.

Сваке године приноси се разликују, што зависи од примењене агротехнике, типова земљишта, временских услова, избора сорти.

"Биће приноса који ће бити на нивоу прошле године, неки можда слабији, неки бољи али тешко је сада тачно рећи. Тада су били доста добри приноси, просечан принос био је више од пет тона по хектару за читав региона, а имали смо приносе од преко седам, осам и девет тона", навела је Рајачићева.

У очекивању цене пшенице овогодишњег рода највећи број овдашњих ратара већину рода ће ускладиштити и чекати цену која ће, како они истичу, бар покрити уложено у производњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво