Креће жетва, ратари очекују просечан род

У Србији је почела жетва јечма, први резултати обећавају добар род а, како се очекује, у наредних десетак дана почеће и жетва пшенице којом је претходне јесени засејано 670.000 хектара.

Пољопривредни произвођач из Шапца Филип Драгојевић претходне јесени је засејао пшеницу на десет хектара. Применио је комплетну агротехнику, па очекује и просечан род.

"Око пет до шест тона максимално. Највише би нам одговарало да на ове услове који нас очекују цена буде двадесет динара. Ускоро ће и жетва, за максимално десет дана", каже Филип.

На имању пољопривредног предузећа "Златица" ових дана су почели жетву јечма. Први приноси се крећу око седам тона а очекује се и добар род пшенице која је засејана на 547 хектара.

Директор "Златице" Драган Васић је указао да је производња била нешто скупља у односу на претходне године. И он очекује жетву за неких десетак до петнаест дана, ако се наставе овакви временски услови.

"Принос се очекује на нивоу прошле године, можда и нешто бољи, пошто смо у протеклом периоду имали добру кишу. Зависи од високих температура наредних дана", навео је Васић и додао да је претходне године просечан принос био 7.900 килограма.

Иначе, претходне јесени на подручју пет општина средњег Баната пшеница је засејана на 55.000 хектара, што је за око петнаест до двадесет одсто више у односу на прошлу годину.

Какав се род може очекивати на подручју целог Баната и када ће почети жетва?

"Оно што условљава жетву пшенице је садржај влаге у зрну, када се тај садржај спусти на задовољавајући минимум, значи четрнаест посто, тада ће почети и жетва. Свакако да то даље овиси од временских услова, али, гледајући сада, температуре су доста високе, око тридесет степени. Очекујемо жетву већ за седам до десет дана", објашњава Зорица Рајачић из Пољпривредне Стручне Службе Зрењанина.

Сваке године приноси се разликују, што зависи од примењене агротехнике, типова земљишта, временских услова, избора сорти.

"Биће приноса који ће бити на нивоу прошле године, неки можда слабији, неки бољи али тешко је сада тачно рећи. Тада су били доста добри приноси, просечан принос био је више од пет тона по хектару за читав региона, а имали смо приносе од преко седам, осам и девет тона", навела је Рајачићева.

У очекивању цене пшенице овогодишњег рода највећи број овдашњих ратара већину рода ће ускладиштити и чекати цену која ће, како они истичу, бар покрити уложено у производњу.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 11. јун 2018, 10:50)
Grane [нерегистровани]

Cena

Predvidja se da otkupna cena psenice nece preci 15 dinara po kilohgramu,
takoda u ceni hleba brasno ucestvuje sa 15 dinara , pa je cena hleba cak i prevelika.
Sta ostaje ratarima na ovu cenu to se niko nepita. A prsamo se u grudu da
jedemo najeftiniji hleb.