Пиротска пеглана кобасица од органског меса

Надалеко чувена, јединствена по укусу и начину израде, пиротска кобасица се модернизује. Имаће и званичну потврду да је направљена од органског меса. На Старој планини, највећи сточар у пиротском крају и први регистровани произвођача пеглане кобасице, потписали су уговор о испоруци органског коњског и говеђег меса.

Симболично, на миџорским саватима, почео је озбиљан сточарско-прерађивачки посао, на који се чекало деценијама. Први регистровани произвођач пеглане кобасице, обезбедио је месо из органског узгоја. На тај начин, купцима ће се гарантовати порекло и квалитет сировине.

"Захваљујући министарству пољопривреде и Управи за ветерину, који су донели правилник за произвођаче мањих количина хране, ми смо добили правни основ и регостровали прву прераду меса", каже произвођач пеглане кобасице Далибор Тошић.

Додаје да ће се за месец дана на тржишту наћи и пеглана кобасица од полудивљих коња са Старе планине.

И то није све. Прикупља се документација за градњу прве органске кланице у пиротском крају. А град је покренуо процедуру за заштиту географског порекла пеглане кобасице. Тренутно је на Старој планини око 300 грла крупне и хиљаду грла ситне стоке у органској производњи.

"Коначно имамо некога, ко ће директно од нас произвођача да без замрзавања, без додатака, преради то месо и да га као финални производ понуди крајњем кориснику", иситче фармер Миодраг Лилић.

На 1.800 метара надморске висине на Старој планини, сточарство је искључиво екстензивно. Краве и коњи, већ почетком априла из зимовника, сами долазе на врхове Старе планине. Такође, сами одлазе око Митровдана. Њихова храна овде су непрегледни старопланински пашњаци.

број коментара 0 пошаљи коментар