субота, 09.06.2018, 20:00 -> 20:14
Извор: РТС
Пиротска пеглана кобасица од органског меса
Надалеко чувена, јединствена по укусу и начину израде, пиротска кобасица се модернизује. Имаће и званичну потврду да је направљена од органског меса. На Старој планини, највећи сточар у пиротском крају и први регистровани произвођача пеглане кобасице, потписали су уговор о испоруци органског коњског и говеђег меса.
Симболично, на миџорским саватима, почео је озбиљан сточарско-прерађивачки посао, на који се чекало деценијама. Први регистровани произвођач пеглане кобасице, обезбедио је месо из органског узгоја. На тај начин, купцима ће се гарантовати порекло и квалитет сировине.
"Захваљујући министарству пољопривреде и Управи за ветерину, који су донели правилник за произвођаче мањих количина хране, ми смо добили правни основ и регостровали прву прераду меса", каже произвођач пеглане кобасице Далибор Тошић.
Додаје да ће се за месец дана на тржишту наћи и пеглана кобасица од полудивљих коња са Старе планине.
И то није све. Прикупља се документација за градњу прве органске кланице у пиротском крају. А град је покренуо процедуру за заштиту географског порекла пеглане кобасице. Тренутно је на Старој планини око 300 грла крупне и хиљаду грла ситне стоке у органској производњи.
"Коначно имамо некога, ко ће директно од нас произвођача да без замрзавања, без додатака, преради то месо и да га као финални производ понуди крајњем кориснику", иситче фармер Миодраг Лилић.
На 1.800 метара надморске висине на Старој планини, сточарство је искључиво екстензивно. Краве и коњи, већ почетком априла из зимовника, сами долазе на врхове Старе планине. Такође, сами одлазе око Митровдана. Њихова храна овде су непрегледни старопланински пашњаци.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар