Мали: Са ММФ-ом и о завршетку реформе јавне управе и платама

Крај реформе јавне администрације, и дефинисање платних разреда и коефицијената за запослене у јавном сектору планира се за наредну или 2020. годину, каже за Танјуг министар финансија Синиша Мали уочи разговора са делегацијом ММФ-а која ће од понедељка боравити у Београду.

Мисија ММФ-а у понедељак поново долази у Београд. Разговори ће трајати краће него обично - свега три дана. То је практично наставак претходне посете коју су завршили без договора о новом аранжману и уз обећање да ће се вратити да то заврше када буде изабран нови министар јер је у то време министар Душан Вујовић поднео оставку.

Са шефом мисије ММФ-а Џејмсом Руфом, српски министар финансија ће разговарати о структури плата у јавном сектору, како би се договорило када и на који начин ће, поред повећања пензија, бити увећане плате у јавном сектору.

"Очекује нас реформа плата и платних разреда коју смо започели још 2016. године, да видимо у ком тренутку и на који начин крећемо у реформу тог сектора јавног система", каже Мали.

Фискални савет је у недавној анализи "Зараде у државном сектору: стање и смернице", упозорио да би свако повећање плата изнад пет или шест одсто у 2019. водило ка неодрживом расту учешћа државних расхода за зараде у БДП-у.

У истој анализи навели су да је потребно уредити систем платних разреда, ускладити однос коефицијената, тачно избројати раднике по секторима и сваке године објављивати податке о зарадама у државном сектору...

Од 2016. године много тога је урађено по питању платних разреда, подсећа Мали, а каже да му је највећи изазов у предстојећим разговорима са делегацијом ММФ-а управо реформа јавног сектора и јавне администрације.

"Али, то је лепша страна медаље. Тежа и она мало ружнија страна медаље је спровести то у живот. Јер, када говорите о броју запослених, говорите о више од 400.000 људи на које ће те мере имати утицај", објашњава министар.

"Мене ту најмање брину коефицијенти и основице, то је већ ствар ствар Ексела (програм за табеларне калкулације), имамо и тачан број запослених и свега...Оно што ме више брине је људски капацитет, спровођење једне такве одлуке", рекао је министар.

Од свега што је Фискални савет сугерисао до сада остварени су скоро сви резултати, оцењује Мали, "и по питању смањења дефицита у буџету, сада имамо суфицит, и по питању смањења незапослености, и по питању стабилне стопе инфлације, и по питању смањења јавног дуга у БДП-у".

Како уредити сектор јавне администрације, платних разреда, висине примања у складу са радним местом – све ће то, каже Мали, бити тема разговора са ММФ-ом у понедељак.

"Још једном, више ме плаши капацитет људи у управи који то треба да спроведу у дело и то ми је питање за господина Руфа, да видимо како може ММФ да нам помогне у томе, а то ћемо урадити или 2019. или 2020. године, у зависности од резултата разговора које ћемо имати у понедељак", навео је Мали.

Сматра да разговори са ММФ-ом "нису више тешки", јер су јавне финансије стабилне.

"Дакле, разговори са ММФ-ом нису више тешки у смислу укидања, смањења, то смо прошли", истакао је Мали.

Најављује да ће још једна тема у разговорима са Руфом бити и реструктурирање јавних предузећа.

Већ у среду, након разговора са међународном делегацијом, каже, знаће се и датум укидања Закона о привременом уређивању начина исплате пензија у Србији, а увећан износ на својим рачунима пензионери ће, наводи, видети у децембру или јануару следеће године.

број коментара 1 пошаљи коментар
(недеља, 10. јун 2018, 10:20)
anonymous [нерегистровани]

Ako ako

Doci ce dan kada cemo mi antiglobalisti ipak pobediti.