Мали: Од децембра или јануара веће пензије

Датум укидања Закона о привременом уређивању начина исплате пензија у Србији биће саопштен у среду, након завршетка разговора делегације Међународног монетарног фонда са министром финансија Синишом Малим, а увећан износ на својим рачунима пензионери ће видети у децембру или јануару следеће године.

Министар финансија Синиша Мали каже за Танјуг да новца за пензије има довољно у буџету, да ће оне у наредним годинам бити све веће.

Наводи да ће се са ММФ-ом у понедељак разговарати и о – повећању плата запослених у јавном сектору, реформи јавних предузећа, смањењу парафискалних намета, бројних пореза и доприноса који оптерећују привреднике, али и могућностима за умањење акциза на гориво.

"Новца за пензије има у буџету", јасан је Мали и прецизира да је само ствар договора са ММФ-ом када ће почети исплата увећаних пензија и да би то могло да буде, "или у новембру, да би се прва пензија 'видела' у децембру, или у децембру, да би се прва пензија 'видела' у јануару".

"Пензионери су поднели највећи терет реформи", наводи министар и поручује да су "тешка времена иза нас", те да ће одлука о укидању закона о умањењу пензија највише значити старијим грађанима који имају најниже пензије, 25.000 и 30.000 динара.

Додаје да ниједан пензионер неће имати мању пензију него што је имао 2014. године.

"Ниједан пензионер у Србији неће имати мању пензију него што је имао 2014. године, а сви пензионери ће имати између 8,4 и 13 одсто већу пензију у односу на период од пре четири године", каже Мали.

На питање Танјуга како коментарише најаву неких удружења пензионера да ће поднети тужбе за надокнаду штете због пробијања рока за укидање закона који је био постављен за крај 2017. године, Мали каже да нема податке о њиховим конкретним захтевима, уколико, каже, они постоје.

"Не сматрам да је било ко оштећен, али свако има право на своје мишљење, па на крају крајева, нека неки суд одлучи да ли су у праву. Сматрам да нису у праву, да смо сви заједно прошли кроз веома тежак период, али све те тешке мере су иза нас, много је лепши период испред нас", поручио је министар.

Стање у буџету је много боље 

Говорећи о предстојећим састанцима са делегацијом ММФ-а, која ће боравити у Београду од 11. до 13. јуна, каже да очекује наставак аранжмана са том међународном институцијом и подсећа да бројке показују да је наша "преговарачка позиција" чврста.

То илуструје подацима да је у првих пет месеци ове године укупан суфицит у буџету 2,2 милијарде динара, а да је раније био планиран дефицит од скоро 37 милијарди.

"Дакле, много је боље стање у буџету. Желим да са ММФ-ом наставимо сарадњу и преговарамо о новом аранжману до 2021. године како би све оне резултате које је Влада остварила у претходном периоду, а на основу тешких и храбрих одлука из 2014. године сачували, економију додатно унапредили, и како би у будућности српска економија била још стабилнија и јача", објашњава Мали.

Највећи изазов као новом министру финансија биће му, каже, да Србија, поред одржања фискалне стабилности, задржи позитивну стопу раста БДП-а која, подсећа, у прва три месеца ове године износи 4,6 процената више у односу на прошлу годину.

У разговору са представницима ММФ-а покушаће да пронађе и нове моделе за даљи раст економије како би се побољшало пословање привреде и грађана.

"Размишљамо о смањењу неких пореза, доприноса, парафискланих намета, који тренутно постоје у привреди Србије, а можда и акциза о којима се прича ових дана", рекао је Мали.

број коментара 14 пошаљи коментар
(субота, 09. јун 2018, 11:48)
anonymous [нерегистровани]

Penzije

Nije svejedno dobiti penziju sada poveca nu ili u decembru.posto para ima dajte je sada
.

(субота, 09. јун 2018, 10:51)
anonymous [нерегистровани]

Obrnuto

Ja mislim sada kad smanje cene goriva a mora ce jer u evropi medju najakupljima smo dy ce posle tog dmanjenja goriva smanjiti i penzije

(субота, 09. јун 2018, 06:32)
anonymousdjoka [нерегистровани]

Penzije

Šta je sa penzijama od 18500za 40 godina staža dali je to pošteno

(субота, 09. јун 2018, 00:32)
anonymous [нерегистровани]

Da,da

Dotle ce sve cene otici gore za 15%.

(петак, 08. јун 2018, 18:11)
Pavle [нерегистровани]

Мали: Од децембра или јануара веће пензије

Ohrabrujuce vesti za nase najstarije gradjane .

(петак, 08. јун 2018, 17:24)
Lola [нерегистровани]

Мали: Од децембра или јануара веће пензије

Svako povecanje uvek dobro dodje nasim penzionerima!

(петак, 08. јун 2018, 16:30)
sneska [нерегистровани]

povecanje

Bitno je da tog povecanja bude a sad da li ce u decembru ili januaru,sasvim je svejedno

(петак, 08. јун 2018, 16:26)
ivan [нерегистровани]

kiki090@gmail.com

Nadam se da će penzije biti uvećavane i češće.

(петак, 08. јун 2018, 16:18)
Milanka [нерегистровани]

Prevremene penzije

Da li se priča sa mmf o ukidanju umanjenja penzija zbog prevremeno odlaska kada se napuni 65 godina starosti.Zelim ministru sreću i uspeh na novim zadacima i da obraduje nas koji smo se penzionimali prevremeno

(петак, 08. јун 2018, 14:19)
Mita [нерегистровани]

Vece penzije

Mali je vec poceo da uredno obavlja svoje ministarske obaveze. Penzionere cekaju bolji dani.