"Малина мора да буде и остане српски бренд"

Државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић каже за РТС да Национални савет за малине неће одређивати цену и дa је током јучерашњег састанка договорено да се проблеми малинарства решавају на стратешки начин. Истиче да ће држава и министарство посредовати у кризним годинама за откупну цену – како би се баланс око лоше цене постигао договором малинара и хладњичара. Поручује да држава мора да учини да малина буде и остане српски бренд.

Велимир Станојевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је током јучерашњег састанка са представницима малинара договорено да се проблеми малинарства решавају на стратешки начин.

"Ми смо јуче имали састанак са представницима малинара Удружења 'Лимска долина' из Пријепоља, 'Лимска долина' из Прибоја, као и са Удружењем пољопривредних произвођача Ужице, који су окончали протест. Имали смо један дуг разговор. Договорили смо се да проблеме малинарства решавамо не на дневном нивоу када почне берба, већ на један стратешки начин", наводи Станојевић.

Додаје да не може да каже колика ће бити цена малина, зато што је то ствар тржишта.

"Оно што смо се јуче договорили и оно на чему ћемо инсистирати код хладњичара јесте да се не утврђују дневне већ аконтне цене", наводи државни секретар у Министарству пољопривреде.

Додаје да држава већ спроводи десет до 15 мера којима подстиче малинарство и уопште воћарство.

Наводи да Национални савет за малину неће одређивати цену.

"Национални савет за малину формиран је на захтев пре свега произвођача малина – њихових удружења. У њему ће поред осталих бити и два представника министарства. Ми треба да израдимо стратешки документ где ћемо прво дефинисати актуелну ситуацију која се тиче производње и прераде малина и да практично следеће године не долазимо у ситуације у коју смо дошли не само ове, већ и прошле године", наводи Станојевић.

Додаје да ће држава и министарство посредовати у кризним годинама.

"Ми као министарство и држава ћемо помоћи тако што ћемо посредовати када су кризне године што се откупне цене малина тиче, да тај баланс, те лоше цене, заједно поделе договором и једна и друга страна", рекао је државни секретар о могућности решавања проблема цена малине између малинара и хладњичара.

Позив малинарима да се удружују 

На захтев малинара да се разбију картели хладњачара наводи да нема доказа за то и позива малинаре да се удружују.

"Што се тиче картела, ја немам доказа за то. Малинаре позивам да се удружују у удружења, задруге, да буду сложни и да они заједно наступају јаче и боље, а да ми као држава помогнемо својим подстицајима", наводи Станојевић.

Верује да ће ипак доћи до договора између малинара и хладњичара.

"Те кризне године се често догађају и они некако на крају то избалансирају. Никад нико не буде задовољан, поготово произвођачи, али ја ипак мислим да ове године ипак неће бити тако црно као што су претпоставили пре неки дан", наводи државни секретар у Министарству пољопривреде.

Наводи да је циљ Владе Србије и Министарства пољопривреде јачање прерађивачких капацитета. Истиче да држава мора да учини да малина буде и остане српски бренд.

"Ми као држава морамо да учинимо све да малина буде и остане још већи извозни бренд ове земље", закључио је Станојевић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи