"Малина мора да буде и остане српски бренд"

Државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић каже за РТС да Национални савет за малине неће одређивати цену и дa је током јучерашњег састанка договорено да се проблеми малинарства решавају на стратешки начин. Истиче да ће држава и министарство посредовати у кризним годинама за откупну цену – како би се баланс око лоше цене постигао договором малинара и хладњичара. Поручује да држава мора да учини да малина буде и остане српски бренд.

Велимир Станојевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је током јучерашњег састанка са представницима малинара договорено да се проблеми малинарства решавају на стратешки начин.

"Ми смо јуче имали састанак са представницима малинара Удружења 'Лимска долина' из Пријепоља, 'Лимска долина' из Прибоја, као и са Удружењем пољопривредних произвођача Ужице, који су окончали протест. Имали смо један дуг разговор. Договорили смо се да проблеме малинарства решавамо не на дневном нивоу када почне берба, већ на један стратешки начин", наводи Станојевић.

Додаје да не може да каже колика ће бити цена малина, зато што је то ствар тржишта.

"Оно што смо се јуче договорили и оно на чему ћемо инсистирати код хладњичара јесте да се не утврђују дневне већ аконтне цене", наводи државни секретар у Министарству пољопривреде.

Додаје да држава већ спроводи десет до 15 мера којима подстиче малинарство и уопште воћарство.

Наводи да Национални савет за малину неће одређивати цену.

"Национални савет за малину формиран је на захтев пре свега произвођача малина – њихових удружења. У њему ће поред осталих бити и два представника министарства. Ми треба да израдимо стратешки документ где ћемо прво дефинисати актуелну ситуацију која се тиче производње и прераде малина и да практично следеће године не долазимо у ситуације у коју смо дошли не само ове, већ и прошле године", наводи Станојевић.

Додаје да ће држава и министарство посредовати у кризним годинама.

"Ми као министарство и држава ћемо помоћи тако што ћемо посредовати када су кризне године што се откупне цене малина тиче, да тај баланс, те лоше цене, заједно поделе договором и једна и друга страна", рекао је државни секретар о могућности решавања проблема цена малине између малинара и хладњичара.

Позив малинарима да се удружују 

На захтев малинара да се разбију картели хладњачара наводи да нема доказа за то и позива малинаре да се удружују.

"Што се тиче картела, ја немам доказа за то. Малинаре позивам да се удружују у удружења, задруге, да буду сложни и да они заједно наступају јаче и боље, а да ми као држава помогнемо својим подстицајима", наводи Станојевић.

Верује да ће ипак доћи до договора између малинара и хладњичара.

"Те кризне године се често догађају и они некако на крају то избалансирају. Никад нико не буде задовољан, поготово произвођачи, али ја ипак мислим да ове године ипак неће бити тако црно као што су претпоставили пре неки дан", наводи државни секретар у Министарству пољопривреде.

Наводи да је циљ Владе Србије и Министарства пољопривреде јачање прерађивачких капацитета. Истиче да држава мора да учини да малина буде и остане српски бренд.

"Ми као држава морамо да учинимо све да малина буде и остане још већи извозни бренд ове земље", закључио је Станојевић.

број коментара 9 пошаљи коментар
(петак, 08. јун 2018, 23:22)
anonymous [нерегистровани]

Мислим да је узрок свих наших проблема - лењост!

Где год да се окренеш влада лењост, уз понеки светао пример... Арчибалд Рајс је пре скоро 100 година написао ''Чујте Срби'' и оно што мене разочарава је то да се ништа није променило у земљи Србији... прочитајте и сами се уверите...

(петак, 08. јун 2018, 19:02)
anonymous [нерегистровани]

Slobodno trziste!

Resenje je u slobodnom trzistu ali to znaci i otvaranje granice i omogucavanje stranim otkupljivacima da direktno uzimaju od proizvodjaca,tek tada bi videli koja je realna cena maline!

(петак, 08. јун 2018, 18:25)
gliša 2 [нерегистровани]

Šta se to s nama događa

Zar sve neko drugi mora umesto nas da misli. Maline i još neki proizvodi mogu za sobom da povuku veliku prerađivačku industriju, a sa njom i proizvodnju staklene ambalaže i raznih tehničkih proizvoda za industrijsku i kućnu preradu. Znate li vi šta je Japan bio za Kinu 1968 godine, a pogledajte gde je danas Kina. Slobodna trgovima je dobra, ali stihija nikad nije bila. Ništa ne treba čekati da dođe samo od sebe. Država i ministarstva trebaju da imaju ekspertske grupe koje će raditi na opštem razvoju svih grana proizvodnje u Srbiji. Pomoću IT stručnjaka i programera treba prošetati kroz Srbiju i ubaciti u program šta se sve može u Srbiji i šta sve narod može i ume da napravi. Kao što čovek koristi mali procenat mozga, tako i mi malo koristiimo sve mogućnostu i potencijal zemlje i ljudi, pogotovu mladih i ambicioznih ljudi. Vidim da nam je krenulo, ali to mora da bude još više i još brže. Ko previše čeka ostane zadnji u redu. Priznajte da pored ovoliko muka što prolazi naš narod, mi više nemamo pravo ni na sekund čekanja i otezanja. Samo napred! Pozdrav avima od Gliše.

(петак, 08. јун 2018, 12:11)
anonymous [нерегистровани]

Замрзнута малина у Русији кошта од 2-3 евра/кг...

...ово може лако да се провери - да не би слушали ''бајке'' о црвеном злату, српском бренду итд.... Свежа малина екстра квалитета у паковању од 125гр. кошта од 20-50 евра/кг из Чилеа и Пољске - српску нисам видео (живим овде 8 година!). Зашто нема српске малине тог квалитета у Ру питање је сад, међутим кружи прича међу нашим земљацима да је наша малина ''Ш'' квалитета стизала у гајбицама са циглама, камењем итд. да би ''добила'' на тежини...

(петак, 08. јун 2018, 11:09)
anonymous [нерегистровани]

proizvođač

Ja sam pokosio svoje maline, neću više da me boli glava, da svoj znoj i krv poklanjam ne želim nikome. Naravno da država ne želi da reaguje, i meni neko kad bi platio za kampanju pred izbore ne bih hteo da idem protiv njih. Malina teško da će ostati srpski brend.

(петак, 08. јун 2018, 10:54)
anonymous [нерегистровани]

tržište

Kakvo tržište? Mi i nemamo tržište, već se posluje klanski. Zbog čega nema stočarstva u Srbiji? Kakve zadruge? O čemu vi pričate? Zadruge bi pomogle ali ne na nivou formiranja cena, otkupljivači su ti koji diktiraju cenu.

(петак, 08. јун 2018, 10:36)
anonymous [нерегистровани]

Malina

Dugotrajno resenje je da drzava garantuje otkup u sopstvenoj reziji u narednih 5 godina i tako nadalje po ceni recimo od 180 dinara a hladnjacari neka se takmice posle ko ce dati vise a sama drzava nece biti u gubitku ako ta ista malina u rusiji recimo kosta 940 dinara.ima tu dosta posla da bi se sve to uredilo i funkcionisalo ali ako mislimo da selo opstane mora se napraviti dugotrajno resenje za narednih 100 godina i sigurno cemo biti uredjena zemlja bez korova

(петак, 08. јун 2018, 10:03)
anonymous [нерегистровани]

malina

Slabo vidjam prirodne sokove i marmelade od maline po prodavnicama. U restoranima nema domacih kolaca, sladoleda .. od maline.
Ovaj brend mora da bude vidljiv u svim poslasticarnicama i restoranima, po bilbordima itd. Tek onda je to brend jedne zemlje. Naravno ako i Srbi sami obozavaju maline.

(петак, 08. јун 2018, 09:41)
anonymous [нерегистровани]

Malina

Samo nastavite da snižavate cene i neće nikada više biti brent. Sve poskupljuje, i život i proizvodnja a malini spada cena... koja je neki brent i kao najbolja u srbiji. Ako je srpska malina cenjena u svetu onda mora i cena da se bolje proceni. Živim u parizu i jedino mesti gde sam video tu čuvenu našu malinu je u žamrživačima u diskunt prodavnici...