Ускоро нови "аршини" за јавне набавке

Влада Србије планира измене Закона о јавним набавкама како би та област била усклађена са регулативом Европске уније, најављују из Министарства финансија. Јавне набавке су део поглавља 5 преговарачког просеца приступања Унији, а део је Акционог плана и стратегије за јавне набавке. На том путу помоћи ће нам Нордијска пословна алијанса у нашој земљи, чија је најважнија препорука - квалитет јавне понуде често је важнији од најниже цене.

Закон о јавним набавкама имамо скоро деценију и по али ће и он ускоро на ремонт. Дигитализација и квалитет уместо најниже цене као критеријум добијање посла само су неке од новина које се очекују. Њих посебно прижељкују инвеститори из нордијских земаља.

Предложена је потпуна дигитализација процеса у оквиру већ постојећег портала и померање лимита за минимум понуде на милион и по динара и ту, кажу, ствари иду набоље. 

"Да, лимит је померен и то ће убрзати процес јавних набавки. Они што је нама битно јесте да не морамо сваки пут да улазимо у сертификацију добављача услуга, да сваки пут доказујемо ко смо, шта смо, да сваки пут задовољавамо услове, тако да би једна централна квалификована база задовољила наше услове", каже каже Иван Стојановић, директор Сектора за пословне кориснике.

Учесници на тендеру често виде да се услови понуде на тендеру често праве према фаворизованом понуђачу. Кажу да понекад упуте жалбу,  а понекад на такав тендер и не изађу.

"Ми желимо да заговарамо идеју да све јавне набавке у Србији гледају најисплативију цену не само на почетку процеса већ до краја циклуса размишљајући дугорочно што нордијске земље раде, верујући да можемо сада направимо дугорочан долазак неких нордијских компанија које овде могу да инвестирају", напомиње Андреја Павловић, директор Нордијске пословне алијансе.

И наши привредници желе више транспарентности и нижу цену. Такође потпуне понуде да се објаве на порталу.

"Код нас у Србији је 1,8 понуђача по јавној набавци што је мизерно мало. Ми смо скоро били у Словенији тамо је осам понуђача по јавној набавци Значи тамо привреда верује некој јавној набавци значи да није намештена", сматра Јелена Бојовић, директора тима за регулаторну реформу НАЛЕДА.

Данска је земља чији су грађани најоптимистичнији на свету. Сада је то Финска а њихова валута у сваком тренутку се контролише јер чак 40 одсто свих набавки прође кроз јавне тендере.То нордијске дипломате желе и нама.

"Не треба подсећати да нордијске земље снажно подржавају ваш пут у чланству у Унији. Али тамо је посебно осетљива контрола јавних набавки и како се троши сваки буџетски евро. То желимо и овде јер се новац кроз исправне јавне набавке троши много рационалнијје и ефикасније пре свега у корист грађана. То се посебно односи на јавни сектор било општина или предузећа а ми би радо помогли преко наших експерата", каже Перти Иконен, амбасадор Финске у Србији.

Да ли је фер пословање ствар политичке воље или поштовања закона. Све једно буџетски новац је драгоцен тешко наплаћен и штета би било да се неко богати на туђи рачун. Експерти кажу да наш систем још пропушта стотине милиона евра кроз неправилности, јер нереално ниска цена на тендеру не значи и најбољу понуду већ најаву анекса уговора и развлачење посла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво