Бура на тржишту нафте, возачи негодују због раста цена

Геополитичке и ратне трзавице великих сила узбуркале су светско нафтно тржиште. Цена барела расте од почетка године што диже и цене деривата који су све скупљи у читавој Европи. Србија зависи од увоза па је гориво све скупље и на нашим пумпама, просечна цена дизела је 163 динара, а бензина 153 динара.

У поређењу са земљама региона, Србија је по цени безина у средини лествице, а по цени дизела смо у врху, скупљи је само у Албанији. Возачи и нафтне компаније имају своју рачуницу.

"Цене бензина су порасле за око пет до седам одсто – бензин за осам динара, дизел за 11 динара. У истом периоду, цена сирове нафте је повећана за готово 15 одсто, такође и курс долара је гурао све то нагоре", наводи Томислав Мићевић из Удружења нафтних компанија Србије.

Возачи сматрају да би цена требало да буде много нижа.

Српско нафтно тржиште је отворено од 2010. године, држава не одређује цене, али утиче својим захватањима. Два су начина да гориво буде нешто јефтиније. У случају великих поремећаја, држава може да интервенише смањењем акциза, које сада износе од 55 до 56 динара по литру.

На питање да ли нафне компаније могу да се одрекну којег динара марже, Мићовић указује да је у последњих месец дана укупна маржа нафтних компанија већ смањена да би се на неки начин спречио пад продаје. Мићовић истиче да овако високе цене смањују општу потрошњу, што није у интересу ни државе ни нафтних компанија.

Барел је у јануару коштао 62 долара, крајем маја достигао је готово 80 долара. Последњих пар дана цена је пала на 75 долара, и тешко је прогнозирати даљи ток.

Александар Завишић из инвестиционе компаније "Капитал РС" каже да су раст производње сирове нафте у Сједињеним Државама и најаве ревизије споразума ОПЕК-а о ограничењу производње 22. јуна гурнули цену нафте надоле.

Завишић сматра да би после овог, тренутног пада, цена нафте могла да настави да расте.

А прогнозе указују да би већ у првој половини идуће године барел могао да кошта и 100 долара.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво