Пољопривредници трљају руке, јечам обећава добар род

Јесенас је јечмом у Србији засејано око 80.000 хектара, што је вишегодишњи просек. Тамо где су примењенe агротехничке мере, као што је то случај са пољопривредним имањем "Златица" поред Зрењанина, где је под јечмом око стотину хектара, први приноси обећавају добар род и квалитет.

Претходне јесени, јечам је на подручју пет општина средњег Баната засејан на 4.000 хектара. Због врућине у протеклих двадесетак дана, жетва je почела знатно раније од предвиђеног рока, а на "Златици" су за сада задовољни родом.

"Јечам се налази у стандарду за пивски јечам, протеини су испод 12, а први узорци показују да су протеини на десет, што је јако добро. Прелиминарни приноси се крећу негде између седам и по и осам тона", објашњава агроном-заштитар Филип Даријевић из Пољопривредног предузећа "Златица".

Уколико дозволе временске прилике, жетва јечма, захваљујући новој механизацији, могла би бити завршена ове седмице.

"То је некада било без климе, ово сада је савремено – музика, клима, умор се не осећа као некада. Некада је било ручно штеловање, а сада је све аутоматика", каже комбајнер Љубиша Марковић.

Ништа мање није битно ни возило које зову "ватрогасни тенк".

"Тенк и ја смо негде генерација, служимо једно другом да жетва прође како треба, да се нешто не запали, како камион тако и трактор са плугом", напомиње возач Ранко Ђелић.

У наредних десетак дана почеће и жетва пшенице, која је у средњем Банату засејана на 55.000 хектара.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 07. јун 2018, 08:27)
anonymous [нерегистровани]

zadovoljni ili nezadovoljni

sada će krenuti kuknjava zbog cijene - dobar urod niska cijena i tako i krug.