"Фијат" уложио више од 1,4 милијарде евра у фабрику у Крагујевцу

Директор фабрике "Фијат Крајслер аутомобили" у Крагујевцу Алесио Леонарди наводи да је "Фијат" до сада инвеститирао више од 1,4 милијарде евра у фабрику у Крагујевцу.

Почели су од "заставе 10", преко "пунта", до "фијата 500 л" и сада га производе у једној од најновијих и најмодернијих производних погона у оквиру ФЦА Групације у свету. "Фијат крајслер аутомобили" у Србији је један од највећих извозника.

"У новој фабрици 'Фијат Крајслер аутомобили' у Крагујевцу већ развијамо дигиталну производњу. Потпуно смо реконструисали погоне па је ово сада једна од најмодернијих фијатових фабрика у свету. До сада смо инвестирали 1,4 милијаде евра", објашњава директор  фабрике "Фијат Крајслер аутомобили" у Крагујевцу Алесио Леонарди.

Додаје да Србија треба да буде више индсутријализована како би постигла виши ниво раста.

"Направићемо Мапу пута за Србију коју ћемо представити Влади Србије. Индустрија 4.0 све брже постаје реалност. У нашој фабрици у Крагујевцу почели смо да приступамо дигиталној производњи кроз развој напредних решења за виртуелну симулацију наспрам физичког окружења", рекао је Леонарди на међународној конференцији "Индустрија 4.0".

Додао је да су укључена решења базирана "на анализи података, адитивној производњи, предиктивном одржавању и хоризонталној и вертикалној интеграцији".

Према његовим речима, конкуренција и технолошки напредак захтевају капацитет да се управља великим процесима производње на ефикасан и поуздан начин, тражећи бржа решења и одговоре, стално учећи са отвореношћу за иновације.

Скот: САД помажу развој напредног производног процеса

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот поручио је да америчке компаније развијају и примењују технолошке иновације и да Србија може да рачуна на њихову помоћ.

"Шансе за српске компаније које могу да примене и развију нове техолошке могућности су значајне. Ово је четврта индустријска револуција и представља корак напред, фузију технологија. Имамо ново место за роботе и интеракцију са радницима, а САД помажу развој напредног производног процеса", напомиње Скот.

Аутомобилска индустрија је увек огледало стања индустрије неке земље јер се сви технолошки и пословни трендови прво примене у ауто индустрији. Због тога је и присуство "Фијата" у Србији од огромног значаја, оцењено је на научном скупу у Крагујевцу који ће послужити у изради нове индустријске политике Србије која је један од услова за отварање поглавља 20 на путу ка прикључењу Европској Унији. 

"Фијат Крајслер аутомобили" Србија је домаћин другог дана међународне конференције "Индустрија 4. 0", на којој су међународни и домаћи експерти говорили о могућностима истраживања, развоја и примене модела "Индустрије 4. 0", као и развоју иновативних производних индустрија у Србији.

Фабрика "Фијат Крајслер аутомобили" у Крагујевцу поседује сребрни ниво светског стандарда у производњи World Class Manufacturing и представља један од најновијих и најмодернијих производних погона у оквиру "Фијатове" групације широм света.

Влада Србије и "Фијат "су 2008. потписали десетогодишњи уговор који је предвидео да италијански Фијат буде власник 67 процената фабрике аутомобила у Крагујевцу, а држава Србија преосталих 33 одсто.

Фабрика је званично отворена у априлу 2012. године.

У фабрици у Крагујевцу се од 4. јула 2012. ексклузивно производи модел "фијат 500Л".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво