Кинези формирају Фонд за инвестирање у пројекте у Србији

Председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић и чланови Националног савета састали су се у Београду са представницима Инвестиционог фонда СИНО-ЧАЈНА Инвестмент Груп из Шангаја и разговарали о инвестирању у пројекте у Србији.

Председник компаније СИНО-РС Ђин Франк Ли детаљно је изложио идеју формирања Инвестиционог фонда за финансирање пројеката у области саобраћаја, енергетике, телекомуникација, пољопривреде и изградње грађевинских објеката који би се реализовали у Србији уз подршку Шангајске берзе.

Ли је нагласио да је Србија пријатељска земља Кини и једна од важнијих држава за реализацију глобалне кинсеке иницијативе "Појас и пут".

Николић и чланови Националног савета поздравили су идеју реализовања пројеката кроз вид јавно-приватног партнерства, а не класичног начина задуживања уз заједничку констатацију да је неопходно да се води рачуна о правним оквирима који важе у Србији, као и да је за реализацију оваквих пројеката значајна подршка и сагласност двеју држава.

Саговорници су предложили да министарства усагласе финансијски ефикасан и у складу са предложеним временским роковима најреалнији пилот пројекат који би представљао модел за реализацију осталих пројеката са кинеским партнерима.

Састанку са званичницима из Шангаја присуствовали су министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар рударства и енергетике Александар Антић и представници министарстава финансија и пољопривреде, водопривреде и шумарства.

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 05. јун 2018, 20:38)
Moravac [нерегистровани]

Komedija

Predsednik bi da mu neko drugi gradi zemlju, a da on samo seče vrpce.