Поповић: Стварамо услове за словачке инвестиције у Србији

Српски министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић учествовао је на Пословном форуму Србија-Словачка заједно са представницима компанија двеју земаља, а акценат је на дигитализацији, ИТ сектору и иновацијама.

Министар Ненад Поповић нагласио је да је главни циљ боравка да се српским привредницима омогући бољи амбијент за пословање, јер су они ти који запошљавају и подижу животни стандард грађана.

Напоменуо је да ове године обележава 100 година дипломатских односа Србије и Словачке и изразио уверење да ће се дуготрајни и пријатељски односи две земље одразити на интензивирање сарадње између привредника у будућности. 

Такође, он је захвалио Словачкој на принципијелном ставу по питању Косова, на шта је словачки министар привреде Петер Жига рекао да је то став Словачке који се не мења. 

Министар је делегацији представио економске резултате Србије, са нагласком на реални раст БДП-а од 4,5 одсто у односу на исти период претходне године, али и настојање Владе Србије да земљу представе као повољну за улагање.

Привредницима земље домаћина рекао је да Србија има највећи прилив страних инвестиција у региону, те указао на повољности за улагања у Србији, уз поруку да је српска влада спремна да подржи долазак словачких инвестиција у нашу земљу, а посебно у најразвијеније крајеве.

Поповић је на форуму предложио да две земље раде на заједничком програму који би омогућио да се део словачке производње завршава у Србији.

"Пословни простор, земљиште, грађевинско и пољопривредно, плате, елетрична енергија, као и порез на добит чине Србију повољном за све инвеститоре. Спаја нас и Дунав, што може додатно да снизи трошкове превоза већих терета", поручио је он.

На маргинама форума, министар иновација је одржао билатерални састанак са министром привреде Словачке Петером Жигом, са којим је разговарао о начинима за унапређење економске сарадње две земље, као и могућности привлачења словачких инвестиција у Србију.

Након састанка, Поповић је рекао да је трговинска размена са Словачком близу 600 милиона евра, али да су потенцијали много већи. 

Министар привреде Словачке Жига поручио је да између две земље не постоје отворена питања, што омогућава разовор и сарадњу о питањима као што су ИТ сектор, иновације и бизнис.

Додао је да је на састанку било речи и о енергетици, имајући у виду да су словеначки привредници из те области већ присутни у Србији. 

Министар Поповић обишао је и Технолошки парк Трнава, где је са инжењерима посетио производне погоне и упознао најновије технологије које ће се користити у словачкој ауто и авио индустрији. 

Индустријски парк у Трнави пројекат је Европске уније, налази се у оквиру Центра за изузетност словачког универзитета, а у његов развој Европска унија уложила је 80 милиона евра. 

У технолошком парку студенти, заједно са професорима и инжењерима, изводе дигитална тестирања аутомобилских и авио делова.

Неке од најважнијих српских фирми учесница форума у Братислави су "Симпо Шик", "EnviroTech", ППТ "Наменска", "Гоша"...

У оквиру дводневне посете Словачкој, српски министар ће у уторак учествовати на осмом пленарном заседању Међународног комитета за економску сарадњу Србије и Словачке.

број коментара 0 пошаљи коментар