Недимовић: Подршка кроз ИПАРД програме за производњу биомасе

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић обишао је погон за производњу биомасе на органској фарми компаније "Global Seed" у Чуругу и истакао да је то један од примера како треба да се заокружи производња и на много мањим газдинствима.

"И десет до петнаест пута мање фарме могу да имају постројења за производњу биомасе. Министарство ће и кроз ИПАРД програме подржати такве пројекте, јер то не значи само уштеду већ је реч и о екологији", поручио је Бранислав Недимовић.

Директор компаније "Global Seed" Саша Витошевић подсетио је да је реч о инвестицији започетој још 2006. године и навео да је у органску производњу млека, са фармом и електранама за биомасу од 1,2 мегавата, укупно уложено 22 милиона евра.

Како је рекао, само постројење за биомасу коштало је 4,3 милиона евра.

"Многи погрешно мисле да електране на биомасу производе само електричну енергију, али треба знати да је пољопривреда један од највећих загађивача животне средине и ово је начин решавања еколошког проблема", рекао је Витошевић.

Покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић рекао је да покрајински секретаријат подстицајним мерама жели, као и републичко министарство, да оснажи органску производњу.

"Ове године смо три пута повећали средства за контролу и сетрификацију органске производње, али смо омогућили и повољне аранжмане за набавку специјалне механизације потребне произвођачима у овој области аграра", истакао је Радојевић.

Председник општине Жабаљ Чедомир Божић најавио је да ће и локална самоуправа подржавати компаније које желе да улажу у пољопривреду попут фирме "Global Seed".

Компанија "Global Seed" је лидер у производњи органског млека у Европи са приближно 1.000 крава које дају 18.000 литара млека месечно, односно седам и по милиона годишње.

број коментара 0 пошаљи коментар