Почели радови на изградњи истражног нископа у Бору

Компанија "Ракита Експлорејшн", која послује у оквиру канадског "Невсуна", започела је истражне рударске радове на изградњи нископа у Бору, који претходе отварању рудника, а премијерка Србије Ана Брнабић поручила је да рударство има огроман потенцијал да у нашем еконосмком расту и расту БДП-а допринесе чак до пет одсто, а можда и више.

"То је огромна база на коју ћемо у будућности моћи да се ослонимо, јер ако то имамо, моћи ћемо лакше да развијамо дигитализацију, ИТ сектор, али и пољопривреду, да улажемо у сточарство, и биће нам лакше да размишљамо о одрживом расту у будућности", поручила је Брнабићева.

Радови, чији је почетак данас свечано обележен у присуству државних званичника, изводе се у оквиру геолошких истраживања залиха бакра и злата у хидротермалном систему Чукару Пеки, у Бору.

За изградњу нископа и рудника од 2018. до 2022. године, "Невсун" планира инвестицију од 590 милиона долара, а у том периоду, извођачи на пројекту ће ангажовати око 1.000 запослених, док ће Ракита имати скоро 150 запослених.

Након отварања рудника, током фазе експлоатације од краја 2022. до 2038. године очекује се да ће капитална инвестиција "Невсуна" бити додатних 457 милиона долара.

"Како да се осећа председник владе када отвара инвестицију од скоро 600 милиона евра, а која ће запослити више од 1.000 људи. Хвала канадској компанији што је веровала у Србију и што су већ уложили значајна средства у истраживање", рекла је Брнабић.

Она је истакла да је почетак радова важан и за равномерни регионални развој, будући да је борски крај један од центара рударства у Србији.

"Са овом инвестицијом Бор може да изгледа много другачије у наредних неколико година. Влади је важно да овде долазе инвестиције, да људи остају у земљи", рекла је Брнабићева.

"Експанзија рударства у Србији"

Министар рударства и енергетике Александар Антић истакао је да је данашњи дан званчајн за рударски бизнис у Србији и важан корак који нас дефинитивно води ка отварању новог рудникау борксом крају, који је, каже, један од најпознатијих у свету када је реч о резервама бакра и злата.

Он је истакао да се налазимо у великој експанзији рударства у Србији, да је активно више од 200 екплоатационих поља, и 127 истражних поља на којим се обављају важне истражне активности, у које је само ове године уложено 60 милиона евра.

"То је велико охрабрење и гаранција да ћемо у наредним годинама имати велики број рудника, да ћемо запослити људе и ставити рударство на место које му припада – да има учешће у БДП-у веће од пет одсто", рекао је Антић.

Генерални директор "Невсуна" Питер Кукиелски истакао је да је почетак радова прекретница, а да је пројетак Чукару Пеки један од развијенијих у свету.

"На основу квалитета ресурса, економских показатеља и обима планиране инвестиције за потребе отварања рудника, пројекат Чуакру Пеки је стекао репутацију једног од најбољих светских развојних пројеката налазишста бакра и злата", истакао је Кукиелски. 

Истакао је да ће комопанија "Ракита" планира да до 2022. уложи 590 милиона долара у пројекат. 

"За нас је важно да је динамика развоја пројекта у потпуности у складу са дугорочним планом и стратегијом Владе Србије да повећа удео рударског сектора у БДП-у на пет одсто", рекао је он.

"Огроман потенцијал Србије за развој рударства" 

Амбасадорка Канаде у Србији Кати Чаба навела Србија има огроман потенцијал за развој рударства и да је отворила врата за међународне инвестиције, а да је Канада светски позната у развоју нових технологија и иновативних приступа у рударству.

Како је рекла, канадска рударска индустрија је и лидер у областима жаштите животне средине и друштвено одговорног пословања и прва на свету која је развила независног омбудсамана који је надлежан за одговорно пословање и који ће бити задужен да испитује кршења људских права у контексту пословања канадских компанија у иностранству.

"Уверена сам да ће подршка Владе Србије компанијама које се баве истраживачким радом у рударству потврдити репутацију Србије као земље у коју треба улагати и која је погодна за стране инвестциије", рекла је Чаба.

Раније је финансијска директорка компаније "Ракита" Олга Ристић рекла за РТС да је планирано да се у наредне четири године уложи око 590 милиона долара за изградњу истражног ископа, као и за друге ископне радове.

"Ми ћемо у том периоду запошљавати око 150 људи, а наши извођаћи ће запослити око 1.500 људи из Србије", рекла је Ристићева.

Према њеним речима, приликом отварања рудника крајем 2022. године биће запослено додатних 500 људи у "Ракити", тако да укупно бити око 600 запослених.

Истакла је да ће додатна инвестиција у наредном периоду бити још 450 милиона долара за другу фазу изградње.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво