Нови прописи доносе јефтине картице грађанима

Плаћање картицама у Србији би ускоро требало ба буде повољније и за потрошаче и за продавце. Наиме пред посланицама је десетак финансијских закона. Ако их усвоје провизије на плаћање картицама требало да буду смањене неколико пута. С друге стране банке ће уз текући рачун бесплатно морати да издају домаће картице. Коначан резултат требало би да буде мање коришћење готовине што је тренд у целом свету.

Колико пута су вас трговац или конобар питали да ли плаћате кешом или картицом. Можда вам је чудно. Њима није, јер за разлику од великих трговина где је кеш проблем, малим играчима картица поскупљује робу и услугу. И то сваки пут кад приме картицу па неки чак, мимо закона, урачунавају и већу цену.

"За плаћање картицама провизија банке је од један и по одсто до три, сада ми имамо маржирање код неких производа пет одсто. Значи ми би могли да будемо конкурентнији на тржишту", каже Зоран Мартиновић, трговац из Београда.

То би ускоро требало да се промени. Централна банка је дала рок банкама од шест месеци да провизије преполове,на 0,5 одсто за дебитне, односно за кредитне картице 0,6 процената, а да их затим сведу на ниво какав је у Европској Унији. А то значи да провизије могу да буду до 0,2 одсто за плаћање дебитном картицом, а до 0,3 одсто на трансакције кредитниим картицама.

"Међубанкарске накнаде које прописују интернационални картични системи за Србију су међу највишим у Европи.Тренутно износе најмање 0,9 до један одсто за трансакције док за поједине трансакције и производе иду до два процента", каже Јоргованка Табаковић, гувернер НБС.

Сличне мере смањења провизија уведене су пре две године у земљама Европске уније повећале су број терминала за плаћање картицама за око 11 одсто, а трансакција картицама за око 12 процената.

"Што се тиче појефтињења трансакција дефинитивно хоће. Ми смо мислили да је ипак прерано дошло до тога јер ни сама Европска унија није увидела какви су ефекти закона усвојених пре две године", каже Зоран Петровић, председник Извршног одбора Рајфајзен банке.

Централна банка иде и корак даље. Стимулише коришћење домаћих картица каква је "дина".

"Зато смо предложили да увођење обавезе банкама и другим пружаоцима платних услуга да бесплатно уз текући рачун сваком кориснику издају картицу за коју се обрада нетирање и поравнање свих трансакција обавља у платном систему у земљи Србији", каже гувернерка Табаковић.

С банкама се консултовало око закона, али и за њих има изненађујућих решења.

Проблем за банке представља предложено решење да се претходно мора издати картица која се процесуира у домаћем платном систему, каже председник Извршног одбора Рајфајзен банке.

Издаваоци страних картица имали су прилику да Народној банци кажу шта мисле о новинама јер је јавна расправа трајала више од годину дана, али док из система "Виза" картица још нема коментара, огласилили су се из "Мастеркарда".

Верују да ће њихов пословни модел омогућити да наставе да корисницима пружају иновативна решења у оквирима нове регулативе и под измењеним условима за обављање електронских плаћања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво