Банке затечене предлогом НБС да бесплатно издају домаће платне картице

У Скупштини Србије јуче је почела расправа о сету финансијских закона, међу којима је Предлог Закона о међубанкарским накнадама за плаћање платним картицама, којим је предвиђено смањење трошкова прихватања картица и провизије. То ће, према речима гувернерке Табаковић, омогућити повећање броја продајних места на којима се плаћа картицом, а мање трговце довести у равноправан положај са великим ланцима.

Да ли нас је то што нисмо чланови Европске уније коштало и 10 пута више, бар када је реч о провизији коју су банке зарачунавале малим трговцима за трансакције платним картицама. Изгледа да јесте, јер је гувернерка дала шестомесечни рок банкама да те провизије умање за 50 одсто, а да их после тога сведу на ниво као што је у ЕУ. То значи да ускладе провизије на ниво од 0,3 одсто за плаћање кредитном односно 0,2 одсто на вредност трансакција дебитном картицом.

"Међубанкарске накнаде које прописују интернационални картични системи за Србију су међу највишим у Европи. Тренутно износе најмање 0,9 до један одсто за трансакције док за поједине трансакције и производе иду до два процента", каже гувернер НБС Јоргованка Табаковић. 

Велики трговински ланци имају боље услове код банака за коришћење картица па самим тим и боље услове продаје. Када је реч о малим трговинама оне више воле кеш, иако су присиљене да дају робу на одложено плаћање.

"За плаћање картицама провизија банке је од један и по до три одсто. Ми имамо маржирање код неких производа пет одсто, значи ми би могли да будемо конкурентнији на тржишту и смањимо цену", објашњава трговац из Београда Зоран Мартиновић.

Трговцима ће бити олакшана наплата и уколико се одлуче да уместо страних картица, примају домаће, на пример Дину. То се ради пре свега да би се олакшала контрола трансакција, јер се 97 одсто укупних плаћања картицама обавља из иностраних седишта, односно ван Србије.

"Зато смо предложили увођење обавезе банкама и другим пружаоцима платних услуга да бесплатно уз текући рачун сваком кориснику издају картицу за коју се обрада, нотирање и поравнање свих трансакција обавља у платном систему у земљи Србији", каже гувернер НБС.

Банке тврде да нису затечене предлозима Народне банке око умањење накнада за плаћање картицама, али јесу обавезом да бесплатно издају домаће платне картице.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво