Банке затечене предлогом НБС да бесплатно издају домаће платне картице

У Скупштини Србије јуче је почела расправа о сету финансијских закона, међу којима је Предлог Закона о међубанкарским накнадама за плаћање платним картицама, којим је предвиђено смањење трошкова прихватања картица и провизије. То ће, према речима гувернерке Табаковић, омогућити повећање броја продајних места на којима се плаћа картицом, а мање трговце довести у равноправан положај са великим ланцима.

Да ли нас је то што нисмо чланови Европске уније коштало и 10 пута више, бар када је реч о провизији коју су банке зарачунавале малим трговцима за трансакције платним картицама. Изгледа да јесте, јер је гувернерка дала шестомесечни рок банкама да те провизије умање за 50 одсто, а да их после тога сведу на ниво као што је у ЕУ. То значи да ускладе провизије на ниво од 0,3 одсто за плаћање кредитном односно 0,2 одсто на вредност трансакција дебитном картицом.

"Међубанкарске накнаде које прописују интернационални картични системи за Србију су међу највишим у Европи. Тренутно износе најмање 0,9 до један одсто за трансакције док за поједине трансакције и производе иду до два процента", каже гувернер НБС Јоргованка Табаковић. 

Велики трговински ланци имају боље услове код банака за коришћење картица па самим тим и боље услове продаје. Када је реч о малим трговинама оне више воле кеш, иако су присиљене да дају робу на одложено плаћање.

"За плаћање картицама провизија банке је од један и по до три одсто. Ми имамо маржирање код неких производа пет одсто, значи ми би могли да будемо конкурентнији на тржишту и смањимо цену", објашњава трговац из Београда Зоран Мартиновић.

Трговцима ће бити олакшана наплата и уколико се одлуче да уместо страних картица, примају домаће, на пример Дину. То се ради пре свега да би се олакшала контрола трансакција, јер се 97 одсто укупних плаћања картицама обавља из иностраних седишта, односно ван Србије.

"Зато смо предложили увођење обавезе банкама и другим пружаоцима платних услуга да бесплатно уз текући рачун сваком кориснику издају картицу за коју се обрада, нотирање и поравнање свих трансакција обавља у платном систему у земљи Србији", каже гувернер НБС.

Банке тврде да нису затечене предлозима Народне банке око умањење накнада за плаћање картицама, али јесу обавезом да бесплатно издају домаће платне картице.

број коментара 12 пошаљи коментар
(недеља, 03. јун 2018, 22:00)
anonymous [нерегистровани]

NFC

NFC terminali su najpraktičniji, trenutno.

(недеља, 03. јун 2018, 17:17)
Milan [нерегистровани]

Kli.

Prosto resenje vratiti platni promet u instituciu SDK.A banke neka primaju uplatnice.za telefonili taki nesto.Kontrola privrede je miguca samo kroz SDK (sluzbu drustvenog knjigovodstva.I tu nema prevare.Ovo je haos sa bankama koje nikome ili samo nesto se vezuju za zakon i pravila Narodne banke.

(недеља, 03. јун 2018, 14:37)
Andrej [нерегистровани]

Ppdrska Guvernerki

@zeljko
Ne morate davari primer Amerike za besplatne kartice i niske provizije, istu praksu imate u Crnoj Gori.Podrska za NBS odluku, pravda za Jorgovanku!

(недеља, 03. јун 2018, 10:21)
anonymous [нерегистровани]

Hvala Bogu

Konačno su se setili nacionalnog interesa!
Bravo za NBS!!!

(недеља, 03. јун 2018, 01:47)
Sloba [нерегистровани]

Zasto srpska kartica

Sto neuzmes visu u tu zemlju de zivis sto mora iz srbije poznato je odavno da u srbiji deru de mogu te stignu i to se nece menjati nikad jel sve to donese porez u kasi drzave a politicarima je vazno sto vise para oduzeti narodu

(субота, 02. јун 2018, 22:05)
Stevan [нерегистровани]

"Svajcarci" taozvana indeksacija

Postovani,
svakako treba resiti i problem stambenih zajmova indeksiranih u svajcarskim francima...

Do sada si 14 zemalja u okruzenju resili navedene zajmve... a Srbija nije dotakla taj problem... preporuceno da se podnesu pojedinacne tuzbe sudovima...a sidovi sporo nikako da odluce u drugpm i trecem szepenu...postoji razlicita sudska praksa kod nas... dok su drugi sudovi u zemljama resili problem sa "svajcarcima"...

(субота, 02. јун 2018, 18:19)
Nebojsa [нерегистровани]

Bravo za Jorgovanku

Banke su ekstremno nekorektne i kod nas naplacuju svaku transakciju čak 2.5% a neke na to i dodatnih fiksnih 170 RSD. I sam sam dobijao ponude od banaka. Takvim ponasanjem oni postaju kao partner u poslu a provizija se odnosi i na PDV.
odlično. Još jedna u nizu od odličnih poteza NBS u zadnjih 5.5 godina.

(субота, 02. јун 2018, 15:49)
zeljko [нерегистровани]

Besplatne kartice

Ako ljudima das mogucnost da potrose a tim banke zarade na proviziji, zasto kartice ne bi bile besplatne.
Svagde u modernom svetu a Srbija tezi da bude deo tog sveta kartice se izdaju besplatno.
Na primer u Americi, svaka banka ti jos daje pogosnosti.  

(субота, 02. јун 2018, 15:25)
anonymous [нерегистровани]

Bankarska marza

Prva banka: za uplatu od 90,00 dinara marza 80,00 dinara

druga banka: za uplatu od 330.000,00 dinara marza 75,00 dinara.

(субота, 02. јун 2018, 14:56)
anonymous [нерегистровани]

visa

Da ako im ukinu placanje nema zarade, posto su mi dali karticu u postanskoj stedionici na godinu dana a ona se oljustila posle pet puta vadjenja novca u inostranstvu, pa opet treba platiti za novu sramota sta rade i kakve kartice daju klijentima .menjam banku cim se vratim u srbiju .sa njima nema nikakvog dogovora sa ljudima koji zive napolju izvan zemlje.