Брнабић: Већа помоћ за домаће произвођаче

Премијерка Ана Брнабић посетила је предузеће "ФПМ Агромеханика" у Бољевцу, које је један од највећих произвођача пољомеханизације у Југоисточној Европи и најавила већу помоћ државе за домаће произвођаче.

Брнабићева је рекла да ће у наредном периоду појачано обилазити домаће привреднике у Србији и да ће њима, поред рада на привлачењу страних инвеститора, посветити већу пажњу.

"Радимо на правилнику за примену уредбе за субвенције пољопривредних произвођача, која ће дати предност домаћим произвођачим пољопривредне механизацији. Желимо више да подржавамо доамће произвођаче, као што је 'ФПМ Агромеханика' у Бољевцу", нагласила је премијерка.

Додала је да би тај правилник требало да буде готов и потписан од стране министра пољопривреде Бранислава Недимовића у наредних месец дана.

Брнабићева је поручила да ће држава наставити да субвенционише пољопривредне произвођаче и подсетила да је аграрни буџет за 12 одсто већи него у 2017.

"Повећали смо буџет за субвенције ове године за пољоприведне произвођаче, али се показало да Управа за аграрана плаћања нема капацитет да то све обради, па се чака од шест месеци до годину дана. Радимо са Управом да то убрзамо и надам се да ћемо од идуће године имати потпуно електронске пријаве и обраде података".

Брнабићева је рекла да општина Бољевац успешно примењује сервис еЗУП односно да електронски прибавља податке од државниих службеника, који је тачно пре годину дана почео да се примењује како би се грађанима олакшале административне процедуре.

Како је навела, "ФПМ Агромеханика" је велики домаћи инвеститор са око 250 радника, која је након успешне приватизације имао од 2007. више од 10 милиона инвестиција у погоне, као и да се сада реализују додатне инвестиције веће од пет милиона евра.

Премијерка је рекла да држава треба више да улаже у такве компаније и захвалила председику општине Бољевац што има савет за локални економски развој који пита привреднике шта може држава за њих да уради како наставили да отварају радна места.

Брнабићева је истакла да је та фирма укључена у прогам дуалног образовања у сарадњи са Техничком школом "Никола Тесла", као и да такве компаније могу да зауставе одлив младих људи из те општине.

Премијерка се претходно на састанку са председником компаније Љубинком Гобељићем упознала са историјатом фирме, тренутним стањем и плановима даљег рада "ФПМ Агромеханика" и обишла изложбу производа и производних погона предузећа, а присуствовао је и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

"Надам се да сте се током данашње посете уверили да је 'ФМП Агрпомеханика' модерна компанија која по нивоу софистицираности производа стоји раме уз раме са водећим светским компанијама у својој бранши", рекао је Гобељић.

Та бољевачка фирма сарађује са индијском компанијом "Соналика", чије тракторе "Солис" склапа у Бољевцу, а Брнабић која каже да су инвестиције из Индије веома важне за нашу земљу и подсетила да индијски "Таф", који је купио ИМТ, треба да почне да производи тракторе у Србији.

Истакла је да је Србије, пре посете Индији председника земље Александра Вучића, потпуно заборавила то велико тржиште од 1,3 милијарде људи.

Премијерка је похвалила Гобељића који је могао да конкурише када се продавао бренд ИМТ-а, али, али да је показао огромну друштвену одговорност и повукао се у корист Тафеа, како би наша земља имала још један погон за производњу трактора, чиме је показао да му је на првом месту национални, а не приватни интерес.

"'Агромеханика' ће бити добављач индијског 'Тафеа'"

Брнабићева је рекла да ће држава повезати ФПМ "Агромеханику" са "Тафеом" и да ће та фирма из Бољевца постати њихов добављач.

Каже да су Србији потребне индијске инвестиције, као и да је то велика шанса за нашу земљу, иако је ЕУ наш стратешки циљ.

Брнабић је нагласила да је нашој земљи потребан бржи економски раст и да зато морамо да се окрећемо све више економској сарадњи са Кином, Индијомо, Русијом, УАЕ и другим земљама у том делу света.

Председник ПКС Марко Чадеж је рекао да је више пута долазио у ту бољевачку фирми и да је поносан када види да су удвостручили производњу за нешто више од годину дана.

Нагласио је да су производи те фабрике конкурентни у Норвешкој, Данаској, Немачкој, Аустрији и другим земљама, односно на 34 страна тржишта.

Истакао је да чак 20 дилера у Немачкој продају те призводе.

Према његовим речима, све то показује да наше фирме то могу, а друго да има и успешно приватизованих фирми, које су наставиле да раде, инвестирале и запослиле и нове раднике.

Чадеж је захвалио премијерки што има слуха за привреду и истакао да та веза између државе и привредника никада није била јача.

Додао је да би фабрика у Бољевцу требало већ у августу да има два нова објекта.

Гобељић је захвалио премијерки Брнабић што је показала да разуме проблеме са којима се фирме свакодневно суочавају, као и ПКС што се потпуно окренула привреди и помаже привредницима на све могуће начине.

ФПМ "Агромеханика" је пример успешне приватизације и та фирма је некадашња чланица ИМТ-а, у чију модернизацију је до сада уложено више од 15 милиона евра, заједно са актуленим пројектима.

То бољевачко предузеће извози више од 70 одсто својих производа на 34 инострана тржишта, највише у Украјину, Немачку и Алжир.

Директно запошљава 250 радника, међу којима је велики број високообразованих, са територија општина Бољевац, Зајачар и Бор.

Компанија "Агромеханика" укључена је од прошле године у систем дуалног образовања.

На иницијативу компаније, уз подршку ПКС и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у Бољевцу је отворено одељење за машинска занимања: 20 ученика се школује за два образовна профила - техничара за компјутерско конструисање и оператера машинске обраде.

Осим основног производног програма, механизације за тракторе, компанија услужно производи и велики број делова и склопова за друге произвођаче пољопривредне механизације, као и за фирме из других сектора привреде.

Комунални мулчар, рото дрљаче, дискасте косачице и растурачи ђубрива неки су од новитета ФПМ "Агромеханике".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво