Маркионе: "Фијат" остаје у Србији

Производња "фијата 500Л" ће се наставити у Србији, изјавио је извршни директор компаније "Фијат Крајслер аутомобили" (FCA) Серђо Маркионе.

Како преноси италијански портал Аутоблог, Маркионе је рекао и да је "фијат 500" идеалан модел да постане "100 одсто електрични модел за Европу".

"'Фијат 500' је идеално возило за потпуно електрично решење. Планирамо да искористимо иконски статус овог аутомобила и на њега применимо зелену технологију, проширујући опсег модела", изјавио је Маркионе.

Додао је да ће модели 500Х и 500Л добити хибридне моторе.

Маркионе је, представљајући петогодишњу пословну стратегију ФЦА, најавио низ потеза, међу којима је најава лансирања 'фијата панде' на електрични погон, повратак модела '500 ђардинијера'" и повећање производње премијум модела у Италији.

Најавио је селиду производње "панде" из Италије у Пољску и већу посвећеност новим моделима "Фијатових" марки "масерати" и "алфа ромео".

"Као посебан успех групације, директор Серђо Маркионе прво је навео податак да ће до краја јуна бити измирени сви дугови 'Фијат-Крајслера'", пренела је дописница РТС-а из Рима Маринела Ражнатовић.

Пословна стратегија се односи на период од 2018. до 2022. године и представља велико финале за Маркионеа, који је 14 година провео на челу "Фијата".

"Већа упосленост за већу зараду и боље услове рада"

Председник Самосталног синдиката крагујевачке фабрике Зоран Марковић сматра да би компанија требало да ради још неки производ. 

"Самим тим, већа упосленост капацитета би довела до веће зараде, и бољих услова рада за запослене у компанији у Крагујевцу", рекао је Марковић.

"Фијат 500Л", шесту годину заредом, најпродаванији је аутомобил Б сегмента у Европи.

Додатни гас, фабрика у Крагујевцу добила је пре годину дана, почетком производње, новог редизајнираног модела.

Предраг Лучић, директор Регионалне привредне коморе Kрагујевац, наводи да "Фијатова" фабрика учествује у извозу Шумадије и Поморавља са 54 процента, а у извозу града Крагујевца са чак 82 процента.

"Наравно, фабрика је и највећи извозник и замајац развоја привреде Србије", истиче Лучић.

У фабрику у Крагујевцу, уложено је око 1,3 милијарде евра. До сада је произведено више од 500.000 великих фића. 

Раније је премијерка Ана Брнабић изјавила да ће ускоро разговарати са представницима "Фијата", као и да све указује на то да ће та компанија остати у Србији.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 01. јун 2018, 20:03)
anonymous [нерегистровани]

Ispravka

1.3 milijarde evra je ulozeno.