Више од милион туриста прошле године у Београду

Током лета и ране јесени у Београду ће бити одржано 600 манифестација на отвореном. Подаци показују да се број туриста константно повећава трећу годину заредом. Прошле године било је више од милион туриста који су посетили главни град, навео је в. д. директора Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.

Иако Београд, као и друге велике европске дестинације нема своју сезону, Миодраг Поповић каже да број туриста јесте у одређеној мери већи у периоду од априла до краја октобра.

"Прошлу годину смо завршили са више од милион гостију и око два милиона ноћења. Радимо поново на изменама и допунама закона о туризму, а један од разлога је што по неким проценама између 30 и 40 одсто гостију који дођу у Београд нису видљиви у званичним токовима, тако да је број који ми имамо за толико процената већи", каже Поповић за Танјуг.

Процењује се да ће до краја 2018. године број туриста у Београду бити већи за најмање 20 одсто у односу на претходну годину, а Поповић објашњава да је таквом резултату допринео велики број манифестација, као и повећана видљивост и изградња имиџа.

"Имали смо почетком 2014. године 67 хотела, сада их је 104 и биће их отворено још током ове године. Када су велики догађаји, попут скорашњег Фајнал фора, увек се покаже да фали места", каже Поповић.

Истиче да је Фајнал фор у Београду протекао без иједног инцидента, као и да се Београд пријавио за домаћина тог спортског такмичења и за 2020. годину.

"Нема више предрасуда везаних за Београд"

Београд више није дестинација коју треба "открити" као пре три, четири године, наставља Поповић, већ је сада већ позната европска дестинација за коју се каже да је "нови Берлин", "low budget (нискобуџетни) Њујорк"...

"Данас је то град манифестација, са бољом инфраструктуром и богатом историјом и културом. Имамо сада МСУ, а ускоро и Народни музеј, тако да све то утиче на понуду", наводи Поповић.

Додаје да нема више предрасуда везаних за Београд - оне теже, о безбедности, ствар су прошлости, а оне скорије, о граду "лаке забаве", полако руши све боља културна понуда града.

Каже да се сада о Београду у иностранству много више зна и говори.

"За последње две године о Београду је било између 15.000 и 20.000 објава у страним медијима и све су то позитивни чланци, тако да нема места за стереотипе", истиче Поповић.

"Много се очекује од концесије аеродрома"

Наравно, постоји простор за напредак, а Београд није још ни на пола пута остваривања свог пуног капацитета у туризму, сматра Поповић.

Додаје да се много очекује од концесије аеродрома "Никола Тесла", која би требало да донесе нове летове и нове туристе.

Када се говори о земљама чији становници најчешће посећују престоницу, најбројнији су и даље туристи из региона, али и из Турске, Грчке, Израела.

Нова тржишта у развоју су кинеско, јапанско, јужнокорејско, а има и све више гостију из Ирана, наводи Поповић.

"На то утиче и политика која се води и укидање виза. Ово је једна од најбезбеднијих и најгостопримљивијих земаља у региону и Европи, људи се осећају пожељно и безбедно", каже Поповић.

Закључује да је крајњи циљ да Београд постане велика туристичка дестинација коме за привлачење гостију неће требати ништа више од имена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво